Olisiko nyt aika ratkoa Harakkalan pysäköintiongelmia?

Harakkalassa Majamäentiellä seisoo 70-luvulla rakennettuja, hyvin hoidettuja taloja. Asunnot ovat toimivia ja alue viihtyisä. Harakkalan mäkeä tuntuu vain vaivaavan ikuinen ongelma.

70-luvulla kun talot rakennettiin, ajateltiin, että kaikilla perheillä ei olisi koskaan autoa. Jo 80-luvulla mäki oli täynnä autoja, itse asuin Majamäentiellä 90-luvun. Olin kahden taloyhtiön hallituksessa, teimme erilaisia ehdotuksia Lempäälän kunnalle pysäköintiongelmien ratkaisemiseksi. Sen aikaiset virkamiehet tilasivat poliisin sakottamaan väärin pysäköityjä autoja, ainoana ratkaisunaan.

Sama ongelma jatkuu edelleen, autojen määrä on vain lisääntynyt. Taloyhtiöt ovat yrittäneet neuvotella kunnan kanssa parkkeerausongelmista siitä lähtien kun kunnallinen pysäköinnin valvonta alkoi. Virkamiehet ovat vaihtuneet ja aatteet. Sama asukkaiden ongelmista välinpitämätön asenne jatkuu. Mäki on tyhjennetty autoista sakottamalla. Vanhempi väki ei uskalla iltaisin lähteä autollaan mihinkään, jotta ei menettäisi autonsa paikkaa.

Jo 90-luvulla ehdottelimme, että katua levitettäisiin 1,5 metrillä, autot saisi laillisesti vinoparkkiin. Ei onnistunut silloin, joko nyt olisi aika. Asukkailla on autonsa, ei parkkipaikkojen tarve häviä mihinkään, ne vain ovat siirtyneet muualle. Niin lähimmälle bussipysäkille on matkaa 300 m, polkupyörä ja potkukelkka vaihtoehtoina ovat ylimielisyydessään typeriä. Olisiko jo aika neuvotella ja etsiä yhdessä asukkaiden kanssa ratkaisua. Missä on se palveluasenne?

Parkkiongelmista voisi pulista vaikka kuinka paljon. Nyt kun vihreät aatteet puhaltavat, suunnitelmissa jätetään lähes kokonaan autot huomioimatta. Lempäälä on rakennettu niin hajanaisesti, että henkilöauton käyttö ei kovin nopeasti lopu. Asukkaat käyttävät tulevaisuudessakin autoja ja ne tarvitsevat autopaikkoja, keskustassa ja asuintalojen lähellä. Ei se tarve mihinkään katoa.

 

Pertti Joutila