Piikki: Aiheita riittää

Vaihdoin kolumnin aiheen viikonvaihteessa. Olin suunnitellut kirjoittavani keskustelua herättäneistä aiheista, kuten esimerkiksi Lempäälän kunnan henkilöstölle esitetystä ylimääräisestä korvauksesta. Ehdotuksen mukaan huomionosoitus kohdistuu niihin kunnan työntekijöihin, jotka ovat olleet työssä vähintään puolen vuoden ajan. Siis puoli vuotta riittää!

Henkilöstö voisi valita 200 euron rahapalkkion tai ylimääräisen vapaapäivän välillä. Kolmas vaihtoehto olisi käyttää myönnetty 200 euron saldo kulttuuriin tai urheiluun. Tätä kirjoitettaessa asiaa ei ole vielä päätetty, mutta jos se toteutuu, keskustelua varmasti riittää. Näissä päätöksissä on aina ongelmansa. Koskeeko ylimääräinen palkkio tosiaan kaikkia riippumatta lainkaan tehtävästä? Ja jos ei koske, mihin raja vedetään? Jotkut ihmettelijät saattavat myös muistaa taannoisen kaikille maksetun bonuksen, jota perusteltiin kunnan hyvällä taloudellisella tuloksella. Kuinka ollakaan – seuraavana vuonna tulos oli taas surkea!

Tuosta siis ajattelin kirjoittaa kolumnissa, mutta en kirjoita. En myöskään ota kantaa Lempäälän Facebook-ryhmässä ryöpsähtäneeseen keskusteluun Citymarketin tarpeellisuudesta omaan kuntaan. Mielipiteitä näytti olevan satamäärin puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä uutta markettia kaivattaisiin lisäämään kilpailua ja ennen kaikkea tuomaan lisää vaihtoehtoja. Keskustelussa oli esillä myös kaavoituskysymykset, joiden ratkaiseminen on aina vaikeaa. Tähän soppaan olisi mukava laittaa oma lusikkansa, mutta jääköön sekin toiseen kertaan.

Tekisi mieleni myös kysyä, mitä kuuluu ongelmalle nimeltä törröttävä silta. Ennen joulua kunnanjohtaja kertoi tämän lehden sivuilla, että heti vuoden alussa mietitään miten edetään. Mietintä ilmeisesti jatkuu, kun ei ole kuulunut tuloksia. Sitäkään en siis nyt käsittele, koska viikonlopun uutinen syrjäytti kaikki nämä aiheet.

Kuntavaalit siirretään kesäkuulle. Uutinen oli tavallaan odotettu, kun koronatilanne on viimeisten viikkojen aikana pahentunut. Ratkaisua voidaan perustella sillä, että huhtikuussa vaaleja ei välttämättä kyettäisi järjestämään turvallisesti. On tietysti tärkeää, että jokainen voi äänestää turvallisin mielin, eikä vaalitoimitsijoita aseteta tartuntariskille alttiiksi. Tässä ei ole mitään epäselvää, mutta tapa jolla tähän tilanteeseen tultiin, herättää kysymyksiä.

Vielä muutama päivä ennen siirtopäätöstä ministerit ja puoluejohtajat olivat vakaasti sitä mieltä, että vaalit pidetään ajallaan. Yhden yön aikana tilanne muuttui. Oikeusministeri Henriksson perusteli äkkikäännöstä THL:n antamilla uusilla luvuilla, joiden mukaan huhtikuussa tartuntoja voi olla päivittäin jopa 11.000! Kummalliseksi tilanteen tekee THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan toteamus, että THL ei ole antanut mitään virallisia lukuja. Kyse oli heidän laskuharjoituksistaan, joissa ei ollut mukana mitään torjuntatoimien vaikutuksia. Maallikkoa ihmetyttää, miksi näitä lukuja haluttiin käyttää?

Kirjoittaja toivoo avoimuutta