Viime joulukuussa koulukiusaaminen ja kouluväkivalta nousivat jälleen otsikoihin, kun Koskelassa pitkään jatkunut kiusaaminen ja väkivalta johtivat 16-vuotiaan pojan raakaan surmaamiseen. Lempäälän–Vesilahden Sanomien viime numerossa oli ikävä uutinen siitä, että myös Vesilahden yläkoululaisista kiusatuksi joutuu viikoittain joka kymmenes oppilas.
Kiusaaminen ja kouluväkivalta ovat viheliäinen vitsaus. Vaikka kouluissa asia otettaisiin vakavasti ja siihen yritettäisiin tosissaan puuttua, ongelma on vaikeasti kitkettävissä. Uudet nettikiusaamisen muodot ovat vaikeuttaneet entisestään kiusaamisen huomaamista ja siihen puuttumista.
Opettajien koulutukseen pitäisikin lisätä sellaisten tietojen ja taitojen opiskelua, jotka helpottavat kiusaamisen tunnistamista ja ehkäisyä. Tampereen yliopiston opettajankoulutuksen asiantuntijoiden kanssa keskustellessani on selvinnyt, että tällaisten tunnetaitojen opiskelua ei ole saatu mahdutettua tarpeeksi opettajankoulutukseen ainedidaktiikan ja arviointitaitojen opiskelun rinnalle. Siksi kuntien pitäisi järjestää koulujensa opettajille ja muulle henkilökunnalle säännöllisesti lisäkoulutusta aiheesta.
Myös koululaisia pitää kannustaa tukemaan kaveriporukoiden ulkopuolelle jääviä oppilaita ja kertomaan koulun aikuisille havaitsemastaan syrjinnästä ja kiusaamisesta. Kouluihin on hyvä tuoda esimerkiksi postilaatikoita, joihin voi jättää nimettömänä ilmoituksia kiusaamistapauksista.
Kiusaamis- ja väkivaltaongelmaa pahentavat ylisuuret luokkakoot ja henkilöstöresurssien puute. Tehokas kiusaamisen torjuminen vaatisi kouluihin muun muassa lisää avustajia ja välituntivalvojia. Koulutusleikkaukset leikkaavat aina paitsi koulutuksen tasoa myös mahdollisuuksia vähentää kiusaamista ja ottaa huomioon erityistä tukea tarvitsevat oppilaat.
Henkilöstöresurssien lisäksi kiusaamisen torjunta vaatii tukioppilastoimintaa ja yhteisöllisyyden vahvistamista kouluissa. Se vaatii paljon ja säännöllisesti puhetta kiusaamisesta ja sen seurauksista niin kodeissa, kouluissa kuin päiväkodeissakin. Se vaatii nollatoleranssia ja puuttumista välittömästi kaikenlaiseen kiusaamiseen – mitään nälvimistä tai tuuppimista ei saa kuitata viattomana leikinlaskuna.
Kiusaamista vähentää tunnetusti tehokkaasti se, että kukaan ei jää yksin ja ilman kavereita. Yksinäinen oppilas on aina helppo kohde kiusaajille. Siksi kouluissa on tärkeää järjestää kaverisuhteita ja yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia ja maksutonta iltapäiväkerho- ja harrastetoimintaa. Lempäälä onkin ilahduttavasti mukana harrastava koululainen -hankkeessa, joka mahdollistaa maksuttoman harrastuksen 1.–9. luokkien oppilaille koulupäivän yhteydessä.
Paljon puhutaan siitä, että kiusaaminen on liian lievä ja vähättelevä termi kouluissa tapahtuvalle raaemmalle henkiselle ja fyysiselle väkivallalle. Usein teot ovatkin niin vakavia, että ne täyttävät rikoksen tunnusmerkit. Olisi hyvä, jos tällaisia väkivaltatapauksia voitaisiin käsitellä moniammatillisessa ryhmässä, jossa olisivat koulun edustajan ja poliisin lisäksi mukana esimerkiksi psykologi ja sosiaalityöntekijä.
Ei pidä arastella myöskään rikosilmoituksen tekemistä varsinkin, jos väkivaltaa ei muilla keinoin saada loppumaan. Alle 15-vuotiasta ei voida tuomita sakkoihin tai vankeuteen, mutta hän voi joutua maksamaan vahingonkorvausta uhrilleen. 15-vuotias ja sitä vanhempi kiusaaja on mahdollista saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Myös koulun opettajat ja rehtori voivat syyllistyä virkavelvollisuuden rikkomiseen, mikäli he eivät puutu kiusaamiseen. Nämä asiat pitää tehdä selviksi kaikille oppilaille, vanhemmille ja koko koulun henkilökunnalle. Koulu voi kutsua esimerkiksi poliisin koululle kertomaan kiusaamisen ja kouluväkivallan seuraamuksista.
Kaikilla lapsilla on oikeus laadukkaaseen ja kannustavaan kouluopetukseen turvallisissa kouluissa, joissa ei tarvitse pelätä tai kokea syrjimistä ja epäoikeudenmukaista kohtelua. Ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää, mutta jos ja kun kiusaamista tapahtuu, tukea tarvitsevat niin kiusatut kuin kiusaajatkin. Pidetään huolta siitä, että tukea on saatavilla.
Tiina Wesslin
kunnanvaltuutettu, Lempäälä (vihr.)