Lisää palveluita ja veroja vai…?

Useimmille kuntalaisille tärkeitä ovat lääkärinpalvelut, kouluasiat ja monelle myös erilaiset sosiaalipalvelut. Kysyttäessä kuntalaisilta veroprosenttia, se ei heti tule monenkaan mieleen. Kuitenkin on hyvä muistaa, että palvelut katetaan verotuloilla. Verotuloja ei taas ole ilman työtä ja työpaikkoja. Mistä siis verotuloja ja työpaikkoja?

Yle Uutiset julkaisi 31.1.2020 listan, jonka otsikko oli: ”onko kuntasi himoverottaja” Siinä tuotiin esiin erityisesti niitä kuntia, joissa veroprosentti on maanlaajuisesti korkea. Onneksi Lempäälä ei löytynyt kriisikuntien listalta, koska verotus Lempäälässä on kuitenkin kohtuullista lähikuntiin verrattuna. Vain Tampere, Pirkkala ja Valkeakoski selvisivät pienemmällä veroprosentilla.

Veroprosentilla onkin huomattava signaalivaikutus: omakotitaloja, asuntoja, tontteja ja yritystiloja etsitään etenkin sieltä, missä verotus on kohtuullista. Tämä luontaisesti lisää kunnan verotuloja, työpaikkoja ja vireyttä. Syntyy positiivinen kierre.

Olisko salaisuus hyvässä taloudenpidossa siinä, minkä olen huomannut Lempäälän seurakunnan suhteen: siellä veroprosentti on ollut 1,45 ainakin jo kaksikymmentä vuotta. Siis vakaa ennustettavuus. Taisi Mauno Koivostokin aikanaan kysellä suomalaisilta malttia. Kun on malttia niin investointeihin kuin käyttömenoihinkin, silloin Lempäälä pärjää hyvin jatkossakin.

 

Timo Syväjärvi
ehdokas kuntavaaleissa (kok, sit)