Aamulehdestä huolissaan

Kaikki me, jotka luemme päivittäin sekä Helsingin Sanomia että Aamulehteä, olemme huolissamme. Aamulehti ei ole entisensä: huonoimman lukupäivän vaikutelmaksi muistan, että melkein puolet Aamulehden jutuista oli samoja kuin Helsingin Sanomissa. Tarkkaan ottaen tämä tuskin oli totta, mutta vaikutelma oli juuri tuo. Asiaa ei paranna, että Hesarin isot jutut ahdetaan Aamulehdessä säännönmukaisesti liian pieneen tilaan.

Jos tämä ”konserniyhteistyö” jatkuu, käy Aamulehdelle ennen pitkää huonosti. Kuka viitsii tilata kahta kallista lehteä, jos niissä on samat jutut? Valintatilanteessa HS:n valtakunnallisuus ja lavea spektri voittaa Aamulehden, jota tällä hetkellä toimitetaan kutistetuilla resursseilla, suoranaisesti hapettomassa kytypalotilassa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Erkka Lehtolan johtaman kulttuuritoimitus oli maan paras. Eivätkä Matti Kuusela tai Päivi Rajamäki enää kirjoita lehteen. No, Simopekka Virkkula vielä tekee isoja juttuja, mutta kuinka kauan? Ja Aulis Alatalo on esikuvaksi kelpaava aluetoimittaja.

 

Lehdistöopista muistan, että Suomessa IKL yritti 1930-luvulla luoda ns. Kopfblatt-lehtikonseptin. Siinä maakunnalliset lehdet ilmestyivät omilla nimillään, mutta aineisto tuotettiin keskitetysti pääkaupungissa. Pienen maakuntatoimituksen tehtävänä oli vain lisätä tuotteeseen väriä ja hajua rikosuutisilla. Ei kiitos!

Väli-Suomen lehdet loivat parisenkymmentä vuotta sitten yhteisen viikonloppulehden nimeltä Sunnuntaisuomalainen. Se oli mielestäni toimiva konsepti. Kolmen tai neljän maakunnan parhaat jutut koottiin korkeatasoiseksi viikonlopun lukupaketiksi. Ratkaisu ei millään tavalla vähentänyt kunkin maakunnan oman lehden sisältöä tai toiminnan vapautta, mutta upgreidasi yhteisen viikonloppuliitteen avulla jokaisen lehden tasoa.

 

Aamulehden yhtenä funktiona on toimia Pirkanmaan maakuntalehtenä. Toisin sanoen koota maakunnassa asuvien ajankohtainen tietoisuus sekä maakunnan syvempikin itsetajunta kehittyväksi fokukseksi. Ilman omaa lehteä minkä tahansa maakunnan kehitys hidastuu, hajoaa, jopa harhautuu. Aamulehti on ollut Tampereen radion ohella aivan keskeinen Pirkanmaa-identiteetin vahvistaja. Helsingistä käsin ei voi toimittaa Pirkanmaan maakuntalehteä. Jonkinlaista kaupallista kanavaa ehkä, mutta ei oikeaa maakunnan ajatukset kokoavaa lehteä.

Olen jo kuullut esitettävän, että pitää varautua perustamaan Pirkanmaalle uusi maakuntalehti. Sellaisen aihioiksi on mainittu joko Keskisuomalaisen konserniomistama Tamperelainen tai lempääläistaustaisen Pirmedian paikallislehdet ja radio. Vaikka tässä puhun painetusta lehdestä, koskee kaikki sanottu sähköistä mediaa, millaiseksi se sitten kehittyykään.

 

Alma Media myi Aamulehden Sanoma Oy:lle juuri oikealla hetkellä, mutta jäin pohtimaan, mitä järjellistä yhtiön omistajat tekivät saamillaan rahoilla? En oikein usko, että rahat olisivat koituneet Pirkanmaan hyväksi. Keskisuomalainen tekee asiat juuri päinvastoin. Lehti voi hyvin ja maakunta voi hyvin.

 

 

                                                                                                     Juha Kuisma

                                                      Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija.