Sydänsairaalan ja Coxan toiminnan jatko on turvattava

Pirkanmaan Keskusta vaatii, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin huippuyksiköiden jatko on turvattava myös jatkossa. On selvää, että lakimuutokset eivät esitetyssä muodossaan ole lakkauttamassa sydänsairauksien hoitoa tai tekonivelleikkauksia Tays:sta. Yhtiöt ovat kuitenkin kyenneet rakentamaan organisaationsa ja toimintansa onnistuneesti, eikä yhtiömuodosta ole aiheutunut ongelmia. Toimivia organisaatioita ja yksiköitä ei pidä alkaa riskiä synnyttäen korjaamaan hallinnollisten pyrkimysten perusteella.

Eduskuntakäsittelyssä oleva sote-uudistuksen lakipaketti on synnyttänyt voimakasta huolta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konserniyhtiöiden kohtalosta uudistuksen jälkeen. Sairaanhoitopiirin julkisesti omistetut konserniyhtiöt ovat kyenneet tuottamaan jo pitkään tasoltaan valtakunnallisesti ja kansainvälisesti huippua olevaa hoitoa erittäin kilpailukyisesti. Hintojen nousulta on pystytty välttymään ja hoitoon pääsy on ollut sujuvaa. Asiakastyytyväisyys on erittäin korkea ja hoitoon halutaan myös muualta Suomesta.

Yhtiöt ovat toimineet osana yliopistosairaalaa mahdollistaen myös tutkimuksen ja koulutuksen omassa toiminnassaan. Hoitoon pääsyn kriteerit ovat olleet linjassa muun julkisen erikoissairaanhoidon kanssa. Yhtiöiden toiminnan osalta ei ole ollut myöskään julkisen vallan käyttöön liittyviä ongelmia, jotka vaatisivat myöskään päällekkäistä virkalääkärijärjestelmää.

Yhtiöihin ei liity yksityiseen markkinatuotantoon verrattavaa todellista riskiä tuotannon keskeytymisestä konkurssin tai liiketoiminnallisten syiden vuoksi. Ne ovat selkeästi nykyiselläänkin julkista palvelutuotantoa, jonka rooli osana yliopistollisen sairaalan kokonaisuutta on selkeä. Niiden rinnastaminen laissa poliittisten ja ideologisten tai pääkaupunkiseudun edunvalvonnallisen syiden vuoksi yksityisiin toimijoihin ei vastaa todellisuutta.

Pirkanmaan Keskusta lähettää vahvan viestin kaikille Keskustan edustajille asian eduskuntakäsittelyyn: Julkisen tuotannon pirkanmaalaiset helmet tulee tunnistaa laissa ja mahdollistaa nykyisen muotoisten, puhtaasti julkisten yhtiöiden tuotantomalli jatkossakin.

 

Pirkanmaan Keskusta

pj. Tuukka Liuha