Muistokirjoitus: Pentti Nieminen

Pentti Nieminen.

Lempäälä-opiston Opiskelijayhdistys (LOOP) on tehnyt yli 30 hiihtomatkaa Raija Sainion vetämänä Lappiin. Hiihtojoukko sai nimen Loopin Tokka. Retkillä syntyi mainio ryhmähenki, joka kantoi niin bussimatkat kuin hiihtolenkit ja niiden jälkeiset illanvietot. Ryhmä koostuu lempääläisistä ja vesilahtelaisista Lapin ja hiihdon ystävistä.

Huhtikuun lopulla saimme suru-uutisen, että jälleen yksi on joukosta poissa. Hiihtokaverimme Pentti Nieminen on siirtynyt taivaallisille laduille. Muutaman päivän kuluttua hän olisi täyttänyt 85 vuotta. Pentti oli persoona, josta ei kenelläkään ollut pahaa sanottavaa, kuten ei hänellä itselläänkään kenestäkään toisesta. Pentti oli paitsi innokas hiihtäjä myös mainio seuramies. Armoitettuna, värikkäänä tarinankertojana hän teki lähtemättömän vaikutuksen. Ensimmäisellä yhteisellä matkallamme 2003 kuuntelin bussissa hänen kertovan menneistä retkistä ja tapahtumista. Ei tarvinnut muuta kuvitusta. Hän sai meidät todella odottamaan innolla tulevia vaelluksia.

Vuonna 2006, Pentin täyttäessä 70, riimittelin hänelle onnittelurunon:

Kun kolme vuotta sitten mentiin Loma-Olokseen,

niin silloin vasta tutustuin mä Pentti Niemiseen.

Mä ihmeissäni silloin menomatkan kuuntelin,

”Mikä onkaan miehiään”, näin häntä mittailin.

 

Vaan sitten matkan aikana se mulle ratkeaa:

minkään roolin sisälle ei Niemistä vain saa.

On monen tason taiteilija tämä matkamies,

sekä huippukuntoilija, niin ja herrasmies.

 

Sen heti havaitsin, on Pentti peto hiihtämään.

Kun ilta koittaa, silloin parketilla hänet nään.

Mä huomaan hänen kiitävän ja pyörittävän niin

nuo kaikki naiset seurueesta aivan pyörryksiin.

 

Ei mistään löydy toista moista jutun kertojaa,

kuin on tää Pentti Nieminen, häneltä irtoaa

tarinoita kuukkeleista, Tromssan matkoista,

suksen valinnoista,  luistoista ja  pidoista.

 

Kun Pentti lähti, on joukostamme paljon pois. Muistamme häntä lämmöllä mukanaolosta hiihtoretkillämme. Hänellä oli suuri osuus ryhmähengen syntymisessä. Hän oli ystävällinen, osallistuva, auttavainen ja hänellä riitti aina aikaa myös kuunnella. Hyviä miehiä tarvitaan muuallakin.

 

Alpo Niemi

Kirjoittaja on Loopin Tokan hiihtäjiä