Onko odotettavissa jotakin vielä parempaa Lempäälän hyvään tilanteeseen? Hoitoon on päässyt nopeasti, kun vaivat ovat sitä vaatineet. Vai onko SOTEn päätavoitteena tasoittaa hoidon saatavuutta ja laatua Pirkanmaalla ja koko Suomessa? Tämä tarkoittaa, että samaa terveydenhoidon rahasummaa jaetaan tulevaisuudessa tasaisemmin. Se on kaunis tavoite, joskin harmittaa niitä, joiden tilanne nyt on hyvä.
Kustannusten nousun hillitseminen on vaikeata, sillä uusi hallinto ja suunnittelutyö vaativat lisäresursseja. Pohjois-Karjalan SOTEn kokemukset eivät ole lupaavia (YLE 22.5). Pohjois-Karjalan mallia kuvaa päätöksenteon keskittäminen ja henkilökunnan uupuminen. Mitään sellaista emme halua Pirkanmaalle.
Vielä enemmän olen huolissani kuntien päätettävissä olevien asioiden siirtymisestä hyvinvointialueiden valtuustoille. Lempääläläisen mahdollisuudet vaikuttaa valtuustojen päätöksiin ovat tulevaisuudessa vähäisiä. Oletan, että valtuustossa on noin 60 valtuutettua. Pirkanmaalla on asukkaita noin 520 000, joista Tampereella lähes puolet, eli 240 000. Lempäälässä on asukkaita 23 500.
Tampere saa määräysvallan valtuustossa ja Lempäälä voisi saada noin kolme paikkaa. Voi olla, että puolueiden painotukset ovat valtuustoissa paikallista edustusta tärkeämpiä, mutta ainakin itse koen, että mahdollisuus vaikuttaa terveyttä koskeviin asioihin heikkenee.
Markku Ojanen
Kommentointi on suljettu.