Eläinten hyvinvoinnin edistäminen osaksi kuntapolitiikkaa

Kehen otat yhteyttä, jos huomaat tai saat tietää eläinten huonosta kohtelusta tai tuotantoeläinten hoidon laiminlyönneistä? Mitä teet, jos kohtaat loukkaantuneen luonnoneläimen tai törmäät villiintyneeseen kissapopulaatioon? Osaatko toimia, jos lemmikkisi sairastuu keskellä yötä tai pyhäpäivänä?

Lempääläläisten facebook-ryhmissä huolestuneet kuntalaiset kysyvät usein eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Ryhmissä kysellään esimerkiksi, miten auttaa pihapiiriin eksynyttä jalkansa loukannutta kettua tai siipirikkoa varista. Usein kysytään myös neuvoja tilanteisiin, joissa on jouduttu todistamaan koiran väkivaltaista kouluttamista.

Lempäälässä eläinlääkintähuollosta, eläinsuojelusta ja eläintautien vastustamisesta vastaa Ympäristöterveys Pirteva, joka huolehtii näistä toiminnoista myös Hämeenkyrön, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven alueilla. Osin tästä syystä tietoja toimintojen vastuuhenkilöistä ja tehtävistä on hankala löytää.

Eläinten hyvinvoinnista puhutaan kuntapolitiikassa harvoin, mutta siitä kiinnostuneita kuntalaisia on paljon. Me eläintenystävät kaipaisimme kuntaan eläinsuojelusuunnitelmaa tai -ohjelmaa, joka antaisi suuntaviivat eläinvaikutusten arviointiin ja eläinten huomioimiseen päätöksenteossa.

Suunnitelmassa kerrottaisiin kattavasti niistä toimista, joita kunta tekee – joko yksin tai yhteistyönä muiden kuntien kanssa – ja mitä sen asukkaat voivat tehdä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Siihen koottaisiin myös tietoa eläinsuojelumääräyksistä sekä alueellisista eläinsuojelutoimijoista, valvontaviranomaisista ja kunnaneläinlääkäreistä. Suunnitelman olisi hyvä sisältää myös konkreettiset ohjeet esimerkiksi siihen, miten kuntalaisen tulee toimia ja kehen ottaa yhteyttä havaitessaan eläinten kaltoinkohtelua tai puutteita eläinten hoidossa tai kohdatessaan löytöeläimen tai loukkaantuneen luonnoneläimen.

Pirtevan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat kunnat voisivat perustaa eläinsuojelun yhteistyöryhmän, jonka tehtävänä olisi kehittää paikallista eläinsuojelutoimintaa ja vahvistaa virallisen ja vapaaehtoisen eläinsuojelun yhteistyötä. Ihanteellista olisi, jos olisi olemassa jokin alueellinen eläinsuojelupäivystys, josta saisi ongelmatilanteissa neuvoja ympäri vuorokauden.

Harvoin tullaan ajatelleeksi, että eläintenkin hyvinvointia voidaan edistää kunnallisen päätöksenteon kautta monella tavalla: Esimerkiksi lähimetsien ja ekologisten käytävien säilyttäminen on paitsi ympäristöteko myös elinehto Lempäälän monimuotoiselle eläinlajistolle. Toinen eläinten hyvinvointia edistävä päätös olisi vapaavalintaisen kasvisvaihtoehdon tarjoaminen päivittäin kunnan ylläpitämissä ravintoloissa ja tarjoiluissa, sillä eläintuotantoon sisältyy haitallisten ympäristövaikutusten lisäksi väistämättä eläinten hyvinvointiin liittyviä vakavia eettisiä ongelmia.

Toivottavasti ensi valtuustokaudella entistä useampi kuntapäättäjä jaksaa monien muiden tärkeiden asioiden lisäksi puolustaa myös eläinten hyvinvointia

 

Tiina Wesslin, kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas, Lempäälä (vihr.)

Birgit Backlund-Palander, kuntavaaliehdokas, Lempäälä (vihr.)

Helvi Lainekallio, kuntavaaliehdokas, Lempäälä (vihr.)

Katja Löfman, kuntavaaliehdokas, Lempäälä (vihr.)