Suomen rahat Suomeen, kunnan rahat kuntaan

Jokainen suomalainen lapsi on jo syntyessään 30 000 euroa velkaa ulkomaille julkisen velan muodossa, kun Suomen 6,6 miljardin maksuosuus EU:n elpymisvälineestä toteutuu.

Italialle esitetään paketista tukea 200 miljardia euroa. Maa maksaa kansalaisilleen jokaisesta syntyvästä lapsesta 21-vuotiaaksi asti 250 euroa kuussa. Unkarille 7 miljardia, maa poisti verotuksen alle 25-vuotiailta. Espanjalle 140 miljardia, maa hyväksyi nelipäiväisen työviikon kokeilun.

Ovatko nuo oikeudenmukaisia suomalaisia kohtaan? Onko Suomella ikuinen EU:n nettomaksajan rooli nousevan velkataakan ja elinkustannusten muodossa?

Nyt sote-uudistuksessa kuntien terveyspalveluja ja samalla kuntavero-osuutta oltaisiin siirtämässä isoille maakunnallisille toimijoille. Keskittämistä perustellaan monesti kustannussäästöillä, mutta lopulta maksut voivat mielivaltaisesti nousta. Muita ”keskittämisperusteita” kuullaan loputtomasti.

Siirtyisivätkö terveyspalvelut pian ”kustannussyistä” Lempäälästä vaikka Tampereelle tai Valkeakoskelle? Olisiko se oikeudenmukaista asukkaita kohtaan? Eniten huolissaan ovat terveyspalvelunsa hyvin hoitaneen kunnat joilla on tyytyväiset asiakkaat.

Esimerkiksi Virossa jokaisella on sama itse valittu paikallinen ”perhelääkäri” jopa vuosikymmeniä, eikä siellä ulkoiset toimijat pääse ottamaan valtaa.

Hyvää terveystyötä tekeviä ihmisiä löytyy toki läheltä ja kaukaa. Lähtökohtana tulee olla käytännön toiminta, ei uuden hallinnon rakentaminen. Tuetaan ja arvostetaan tehokkaita paikallisia toimijoita!

Monet PK-yritykset ovat nyt ongelmissa. Jos halutaan kotimaista elvytystä, tulee tehdä järkevää kohdentamista ja motivoimista. Kun aito yritystoiminta saadaan nousuun niin työntekijät työllistyvät.

Toimijoita ja ihmisiä ei varmasti 1990-luvun laman tyyliin saa antaa perintäfirmojen saaliiksi!

Veijo Niemi
kansanedustaja
kuntavaaliehdokas (ps)