Huolehditaan äitien fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista

Suomea on vuosien varrella luvattu laittaa kuntoon mutta mitäpä, jos aloittaisimmekin äideistä. Matti ja Teppokin sen jo tietävät, että kaiken takana on nainen, joten mikään yllätys ei varmaankaan ole, että äitien fyysinen ja psyykkinen kunto heijastuvat suoraan lasten ja perheiden hyvinvointiin.

Kunnassamme ei tällä hetkellä tarjota kunnallisena palveluna äitiysfysioterapiaa, jota moni raskaana oleva tai synnyttänyt tarvitsisi. Tämä on epäkohta, johon kaipaisin muutosta. Usein äitien hyvinvointi niin fyysisesti kuin henkisesti jää vauvojen ja lasten huomioimisen taakse. Olen itse viimeisen puolentoista vuoden aikana omakohtaisesti kokenut, kuinka kovalle rasituksella keho joutuu niin raskauden kuin synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Neuvoloissa seurataan vauvojen kasvua ja kehitystä erinomaisesti mutta äitien fyysiseen palautumiseen kiinnitetään varsin vähän huomiota. Ohjeet itsensä kuntouttamiseen saattavat olla ylimalkaisia ja vastuu tiedon etsimisestä ja kuntoutumisesta jää itselle. Toisin sanoen äidit siis tarvitsisivat lisää tietoa siitä, mitä kehossa tapahtuu raskauden aikana ja sen jälkeen sekä käytännön ohjeita kuntoutumiseen.

Poikkeuksellinen korona-aika on kuormittanut meitä kaikkia sosiaalisten kontaktien vähenemisen myötä. Niin myös vanhemmat kotona ovat olleet tiukilla, kun perhetuvat, päiväkerhot ja muskarit ovat sulkeneet ovensa ja toiminta on siirtynyt etäyhteyksien päähän. Samalla aikuisten omat harrastukset ovat olleet tauolla. Yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyminen ovat heikentäneet vanhempien jaksamista. Näin ollen psyykkistä hyvinvointia tukeviin perheneuvolapalveluihin tulisi päästä nykyistä nopeammin.

Lempäälä on kasvava kunta. Kuntastrategiassamme todetaan, että uudet asukkaat takaavat kuntamme elinvoimaisuuden ja hyvän väestöikärakenteen tulevaisuudessa. Huolehditaan siis siitä, että lapsiperheiden olisi mahdollisimman hyvä asua, elää ja pysyä kunnassamme. Meillä on jo hienoja palveluja, kuten vauvaperhetyö ensisynnyttäjäperheille, joten kehitetään toimintaamme edelleen ja lisätään kuntamme vetovoimaisuutta lapsiperheille.

 

Elina Kiiveri, KM
Kuntavaaliehdokas
Perussuomalaiset