Kuntalisä kotihoidon tukeen

Vanhempainrahakauden jälkeinen lastenhoidon järjestäminen on perheille reaalimatematiikkaa arjen pyörittämisen ehdoilla: mikä vaihtoehto kannattaa ja mikä ei. Perinteisesti on olemassa paremmin tienaava kumppani ja sitten se vähemmän ansaitseva. Työnteko kuormittaa vanhempien arkea vähentämällä sitä aikaa, mitä heillä on käytettävissä perheen arkisiin asioihin. Mielestäni lasten hoitamista kotona pitää tukea maksamalla kotihoidontuen kuntalisää.

Kotihoidontuelle ei käytännössä vakituisessa työsuhteessa olevan kannata jäädä, ellei sitten toinen puolisoista ansaitse todella merkittävästi. Työttömän kannattaa ehdottomasti hakea työttömyysturvaa ja hoitaa lasta kotona. Kotihoidon Tukea saa nettona vajaa 300 euroa kuussa, työttömyysturvaa vaihdellen 600 euron minimitasosta aina esimerkiksi 3 000 euron bruttopalkasta laskettuun 1 400 euron nettoansiosidonnaiseen. Kumpikin vaihtoehto säästää päivähoitokustannukset, jotka ovat riippuvaisia perheen kokonaisbruttotuloista. Suurten tuloerojen perheissä vähemmän ansaitseva jää helposti monilapsisissa perheissä kotiin ja tekee mahdollisia keikkatöitä arkeen sopien.

Lempäälässä varhaiskasvatuksen kustannukset laskennallisesti yli 3-vuotiasta lasta kohden olivat vuonna 2020 vajaa 1 000 euroa kuussa. Vuosia sitten Lempäälässä toteutettiin kotihoidontuen kuntalisästä kysely. Vastauksista ilmeni, että kuntalisän täytyisi olla 400−500 euroa kuussa, jotta kotiin kannattaisi jäädä. Kukin voi laskea, että monilapsisissa perheissä, joissa toinen on matalapalkkainen, tällainen summa olisi enemmän kuin houkutteleva vaihtoehto, jopa selkeä nettotulolähde. Lasten vanhemmat ymmärtävät, että valinnoilla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon elämiseen rahaa kuluu. Miten määritellä kuntalisä, joka ei johda toisen perheenjäsenen pitkäaikaiseen kotona pysymiseen? Asiaa tulee tarkastella lapsen kehityksen kannalta, että vanhempien työllisyysstatuksien kautta.

Tutkimusten mukaan lapsen kehityksen kannalta ensimmäiset vuodet ovat tärkeimmät; suositukset kannustavat siihen, että lapsen tulisi kasvaa kotona 3-vuotiaaksi asti. Työttömät ja työssä olevat ovat epätasa-arvoisessa asemassa halutessaan hoitaa lapsiansa kotona vanhempainrahakauden jälkeen, työtön saa selkeästi enemmän. 300 euroa kuukausittain kotihoidon kuntalisää vahvistaisi perheiden mahdollisuuksia hoitaa lapsia kotona pidempään. Tuki tulisi rajata kestämään 3-vuotiaaksi asti. Se olisi tasa-arvoa lisäävä tekijä sekä mahdollistaisi työttömän tekemään keikkatyötä kotihoidon tuella enemmän, mitä työttömyysturvan suojaosuuden piirissä on järkevää tehdä.

 

Antti Kiiveri

kunnallisvaaliehdokas

Perussuomalaiset