Vanhuksille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille pitäisi järjestää uimahallissa säännöllisesti edullista tai jopa maksutonta virkistys- ja kuntoutustoimintaa

Uimahalliyhtiön investointilainan takausta käsiteltiin  26. toukokuuta Lempäälän kunnanvaltuustossa. Myös vihreä valtuustoryhmä oli takausta hyväksymässä. Esitän muutamia huomioita ja toiveita tulevan uimahallin suhteen.

Kyseessä on mittava investointi, ja kylpyläuimahallista koituu vuosittain kunnalle myös useamman sadantuhannen euron käyttömenokustannukset, jotka aiheutuvat käsittääkseni hieman yksinkertaistaen kuntalaisten halvemman lipunhinnan subventoinnista kylpyläyrittäjälle.

Kunnassa on meneillään paljon muitakin kalliita investointeja vaativia hankkeita, ja käyttömenojen puolella varsinkin meille vihreille tärkeisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä kouluihin ja varhaiskasvatukseen tuntuu kohdistuvan jatkuvasti säästöpaineita.

 

Me kaikki kuitenkin tiedämme, kuinka pitkään kuntalaiset ovat toivoneet Lempäälään omaa uimahallia. Myös Lempäälän koululaisten uimahalliretket ympäristökuntien uimahalleihin maksavat, ja uimahalleista on ylipäätään vaikeaa saada koululaisvuoroja. Samoin ihmisten liian vähäinen liikunta aiheuttaa vuosittain kunnalle mittavat kustannukset esimerkiksi sairauspoissaolojen ja terveydenhuoltomenojen lisääntymisen kautta.

Tarkoituksena on, että kunta tukee kuntalaisten käyntejä tulevassa kylpyläuimahallissa niin, että lempääläläisille lippu maksaa suurin piirtein tavallisen uimahallikäynnin verran. Tämä toivottavasti kannustaa kuntalaisia käyttämään runsaasti tulevan uimahallikylpylän palveluita ja lisäämään siten liikkumistaan. Uimahallihanketta voitaisiinkin perustella niin, että se tukee kunnan strategiassa painotettua ennaltaehkäisevää sosiaali- ja terveystyötä.

 

Vanhuksille, vammaisille, pitkäaikaissairaille ja muille erityisryhmille kunnan pitäisi mielestäni järjestää uimahallissa säännöllisesti vielä edullisempaa tai jopa maksutonta virkistys- ja kuntoutustoimintaa. Vesiliikunta soveltuu erinomaisesti esimerkiksi monien nivel-, jänne- ja lihassairauksien hoito- ja kuntoutusmuodoksi. Edullinen erityisuimakortti Tampereen tapaan voisi olla yksi vaihtoehto myös Lempäälässä.

Maksuttomia käyntejä voitaisiin tarjota myös sosiaalisin perustein, ja uimahalli voisi olla osaltaan myös tukemassa lasten ja nuorten harrastustakuun toteutumista. Näin uimahallin olemassaolo voisi parhaassa tapauksessa vaikuttaa ehkäisevästi jopa erityisryhmien ja nuorten syrjäytymiseen.

Uimahallin tulee luonnollisesti olla kaikilta osin esteetön ja saavutettava. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat toki itsestäänselvyys julkisia uimahallipalveluita rakennettaessa, mutta Lempäälän uimahalli voisi tässä suhteessa olla Suomen paras – edelläkävijä, kuten kuntastrategiassa Lempäälää kuvataan. Hankkeen rakennustekniikan ja rakennusmateriaalien sekä uimahallin energiaratkaisujen pitää myös noudattaa kaikilta osin hiilineutraaliuteen tähtäävän HINKU-ohjelman tavoitteita, joihin Lempäälän kunta on sitoutunut.

Näiden toiveiden saattelemana vihreä valtuustoryhmä hyväksyy investointilainan takaamisen ja toivottaa hankkeelle ripeää ja sujuvaa etenemistä.

 

Tiina Wesslin, kunnanvaltuutettu (vihr.)