”Jalkapallo on iso osa elämääni”, sanoo LeKin naisjoukkueen kapteeni Laura Lampi

Kuva: Juha Raunio
Laura Lammelle (vasemmalla), Olivia Koivistolle ja Reija Taavilalle jalkapallo on tärkeä harrastus ja iso osa elämän sisältöä.

Naisten ja tyttöjen jalkapalloharrastus on koko Suomen mittapuulla katsottuna isossa kasvussa. Mitä valtakunnassa edellä, sitä paikallistasolla perässä. Myös Lempäälässä nais- ja tyttöfutis on nosteessa. LeKi-futiksessa ja Loiskeessa pelaa jalkapalloa pyöreästi liki kaksisataa tyttöä ja naista. LeKin puolella naisten edustusjoukkue taistelee nelosdivisioonan kärkipaikoista ja B-tyttötiimi puolestaan haluaa menestyä valtakunnallisen ykkösdivisioonan tasolla.

LeKin varttuneimpien joukkueiden kapteenistoon kuuluvat Laura Lampi, Olivia Koivisto ja Reija Taavila. Kunkin tie futiksen pariin kulki hiukan erilaisia polkuja pitkin.

– Alakoulussa pelasin poikien kanssa, siitä syttyi kipinä lajiin. Nyt peliuraa LeKissä on reippaasti yli kymmenen vuotta, kertoo Laura Lampi, joka viettää lukion jälkeistä välivuotta ja odottaa tammikuussa alkavaa armeijaa.

– Minun pelaamispolkuni alkoi Ylöjärven Ilveksessä ekaluokkalaisena. Sieltä tie toi Lempäälään ja Loiskeeseen ja nyt olen ollut LeKissä viitisen vuotta, kertoo puolestaan lukion abivuoteen valmistautuva Olivia Koivisto.

Lempäälän lukioon yläkoulun jälkeen hakenut Reija Taavila päätyi pelitouhuihin hiukan edellisiä varttuneempana.

– Isoveli pelasi futsalia ja siitä sain kaksoissiskon kanssa sysäyksen lähteä kokeilemaan. Olin tuolloin muistaakseni vitosluokalla.

 

LeKin naisten tavoite nelosdivarissa on nousu. Haaste on kova, sillä etenkin TamU:n kakkosjoukkue ja tuoreesti LeKin lukemin 2–1 voittanut Ilves-Kissat ovat kovia kantoja nousun edessä.

– Kauteen valmistautuminen oli koronan takia haasteellista, sillä treenasimme pitkään pienryhmissä. Joukkuepelaamisen hiominen jäi vähiin. Nelosdivarissa joukkueiden tasoerot ovat isot, kärki on kova, mutta kyllä me nousua haemme, sanoo Laura Lampi. LeKin saldo tähän astisista peleistä on kaksi tappiota ja yksi voitto.

B-tyttöjen sarjakin on alkanut. Siinä Vaasa löi LeKin 2–0, mutta Seinäjokea vastaan juhli LeKi lukemin 5–1.

– Vuosi sitten olimme nousijana mukana ykkösessä ja putosimme niukimmalla mahdollisella tavalla, yhden maalin erolla. Saimme kuitenkin talven aikana sarjapaikan ja nyt on tavoite menestyä paremmin. Sanotaan, että viiden parhaan sakkiin ovat hyvät saumat yltää, arvioivat puolestaan B-joukkueen kapteenit Koivisto ja Taavila.

Käynnissä olevat miesten EM-kisat ovat tarkassa seurannassa. Dramaattisessa Suomen avauspelissä tunnelmat heittivät laidasta laitaan.

– Aika uskomaton tunteiden vuoristorata oli Suomen ja Tanskan ottelun aikana. Alussa oli fiilis, että hetkinen; Suomi on mukana kisoissa, mahtavaa. Sitten Christian Eriksenin sairaskohtauksen aikana tunne heitti toiseen äärilaitaan, sanoa Lampi ja saa muilta samanmielisiä nyökkäyksiä mielipiteelleen.

 

Mikä sitten tuo LeKi-kolmikon treeni- ja pelikentille useita kertoja viikossa?

– Arjen härdellille futis on parasta vastapainoa. Kentällä keskittyy vaan pelaamiseen, muut jutut unohtuvat, sanoo Olivia Koivisto.

– Minulle jalkapallo on iso osa elämääni, enkä oikein osaa ajatella olevani ilman sitä. Vaikka armeijakin tulee vastaan ja katkaisee harrastuksen hetkeksi, palaan lajin pariin joko pelaajana tai valmentajana, sanoo Laura Lampi.

– Oma tavoitteeni on pelata ja nauttia jalkapallosta pitkään. Totta kai myös haluan kehittyä pelaajana, paaluttaa puolestaan Reija Taavila.