Lähes joka kolmas Pirkanmaan valtuutettu on yrittäjä

Sunnuntain kuntavaaleissa Pirkanmaalla valtuustoihin äänestettiin 229 yrittäjää. Koska kaikkiaan valtuutettuja valittiin maakunnassa 773, yrittäjien osuus valtuutetuista on 29,6 prosenttia. Se on enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin yrittäjävaltuutettuja oli 26 prosenttia valituista.

Ehdollakin yrittäjiä oli nyt enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Vuonna 2017 valtuustoihin pyrki 546 yrittäjävaltuutettua, nyt 720.

Suhteellisesti kaikista eniten yrittäjävaltuutettuja valittiin valtuustoon Sastamalassa, missä valtuutettujen enemmistö koostuu tulevalla istuntokaudella yrittäjistä. Kunnan 43 valtuutetusta yrittäjiä oli peräti 22 (51,2 %).

Yli 40 prosentin valtuustokoostumukseen yrittäjät pääsivät myös Parkanossa (48,4 %), Ikaalisissa (48,1 %), Urjalassa (43,5 %), Vesilahdella (42,8 %) sekä vielä neljä vuotta sitten Keski-Suomeen kuuluneessa Kuhmoisissa (42,9 %). Edellisissä kuntavaaleissa yli 40 prosentin yrittäjien valtuustoasteet nousivat Pirkanmaalla ainoastaan Parkanossa ja Ikaalisissa.

Tampereen kaupunkiseudun kunnista yli 30 prosentin yrittäjävaltuustoihin päästiin Lempäälässä (31,4 %) sekä Kangasalla (31,4 %).

Monessa kunnassa Pirkanmaan Yrittäjien jäsenehdokas nousi myös koko kunnan ääniharavaksi. Tässä onnistuivat muun muassa Jocka Träskbäck (kok.) Lempäälässä ja Ari Arvela (kesk.) Vesilahdella.

 

Maria Virtanen, Pirkanmaan yrittäjät