Ilma ja vesiluonto olivat aiheina Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistyksen diplomeissa, jotka se jakoi Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta.
Palkituiksi tulivat Lempäälän lukion oppilaiden ja opettajien 70 hengen ryhmä Ilmastosoturit sekä umpeen rehevöityneen Moisionlammen kunnostuksen ideoijat ja veturit Laura ja Jami Aho. Perinteiset Norppa -diplomit ojennettiin Moisiolammella, missä ennätysmäärä hyttysiä muistutti olemassaolostaan.
Ilmastosoturit välittävät tietoa ympäristönsuojelusta ja innostavat ihmisiä tekemään ympäristön, luonnon ja ilmaston kannalta fiksuja valintoja. Lukion Virta -kampuksessa aate näkyy myös konkreettisesti opiskelussa: Ahtialanjärven tutkimuslautta sekä sääasema koulun katolla tuottavat reaaliaikaista luontotietoa. Ryhmä edistää monin tavoin energian ja luonnon säästämistä. Kasvisruokailuakin ryhmä edistää.
Lukiolaisten liitto palkitsi ”LeLun” Ilmastosorit 2 000 euron stipendillä.
Hervannan suunnalta vettä Kuokkalankoskeen kuljettavan Moisionjoen lampi oli vielä kaksi vuotta sitten umpeen rehevöitynyt. Lammen tuntumassa asunutta Ahon pariskuntaa harmitti, kun lampea ei voinut mitenkään hyödyntää vapaa-aikaan ja luonnon kannalta se oli melko hengetön. Ahot saivat naapureita mukaan kunnostushankkeeseen, asukkaat perustivat yhdistyksen, keräsivät 40 000 euron ruoppausrahaston. Kevättalvella 2020 ruoppaus aloitettiin jään päältä ja mutakasojen kuivahdettua ne siirrettiin viereiselle pellolle. Keväällä lammelle ilmestyi joutsenpari pesimään. Lammessa on kalaa ja siellä voi meloskella.
Diplomien saatteeksi LYSY:n varapuheenjohtaja Tapani Länsirinne totesi, että ympäristönsuojelu on esimerkiksi 1970-luvulta kehittynyt monin tavoin. Ilmastonsuojelu tosin on kasvanut maailmanlaajuiseksi, ahdistavaksikin ongelmaksi. Ahdistusta helpottaa Ilmastosotureiden tapaan toimiminen. Luonnon monimuotoisuus on kärsinyt viime vuosikymmeninä. Umpeen rehevöityneen Moisionlammen elvyttäminen lisää luonnon monimuotoisuutta.