Hakkariin kuntoportaat kummasti runnomalla

LVS:n verkkosivuilla kerrottiin, että Lempäälän kunnanhallitus käsitteli Hakkarin vesitorninmäkeen suunniteltujen kuntoportaitten sijoittamisjupakkaa ja vastausta hallintokanteluun. Yli tunnin mittaisen vatvomisen tuloksena syntynyt kunnanhallituksen päätös sisältää virheellistä tietoa. Tarkoitus? Sitä on kai mennyt Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, joka pyysi lisätietoa kunnan hallintomenettelyn kiemuroista.

Kuntalainen Pekka Lampén oli esittänyt toimenpidekieltoa, kunnes asia saadaan järkevästi ratkaistua eri toimijoiden kesken.

Lehden jutussa, kuten myös hallinto-oikeudelle kai jo lähteneessä vastauksessa on väärin esimerkiksi se, että Lempäälän Kisaa, sen hiihtojaostoa tai Sarapiston asukasyhdistystä olisi ehkä joskus sydäntalvella vireille pannusta hankkeesta informoitu. Ei ole, ei ainakaan siten kuin kuntalaki edellyttää. Kunnan varoin ja hiihtotalkoolaisten tekemät hiihdolle tärkeät ladut kiertävät pulkkarinteen molemmin puolin. Me saimme vireille panosta tiedon mutkan kautta, ei suoraan, kuten kuntalaki edellyttää. Pyysimme esittää kirjallisesti näkemyksemme ja teimme sen kiireesti.

Rinteeseen tulee paljon pulkkailevia lapsia ja perheitä lähialueilta, ei vain Sarapistosta. Pulkkailu on laadukasta, ilmaista ja hauskaa koko perheen kuntoilua.

 

LeKi hiihto ja Sarapiston asukasyhdistys eivät vastusta portaita, mutta asiantuntijoina niiden väärää sijoitusta pulkkarinteen tukoksi. Se tietäisi pulkkailijiden levittäytymistä kaikille viereisille laduille, siis isoa turvallisuusriskia kaikille osapuolille. Muutkin valistajat kuin minä ovat kuulleet ylimielisen vastauksen: pulkailen jokamiehen oikeudella ladullakin…

Kunnallisenkin päätöksentekijän pitäisi nähdä, mitä mistäkin päätöksestä ehkä seuraa. Hiihto ja asukasyhdistys ovat esittäneet portaille paikkaa koulun ja liikuntahallin puolelta, varalämpövoimalan ja ladun välistä. Tämä ei porrashankkijoille sovi vaan vetoavat voimalan mahdollisiin laajenemistarpeisiin. Tonttikartan mukaan siihen jää riittävä ja turvallinen kaista eikä Lempäälän Lämpö ole tietääkseni ilmoittanut laajenemistarpeistaan tonttinsa ulkopuolelle.

 

Onneksi kh. viime kokouksessaan velvoitti kuntaa etsimään uuden paikan pulkkailijoille. Viranhaltijataho esitti, että ”pyritään” etsimään, mikä yleensä tarkoittaa asian vesittämistä. Onneksi kh:ssa oli miestä vaatimaan tilalle sanaa ”velvoitetaan” etsimään.

Se olikin ensimmäinen kerta, kun tästä kuntahimmelissä salaperäisesti edistetystä ja pallotellusta porrashankkeesta tarttui jotain mustaa valkoiselle. Viranhaltija oli esitellyt Hakkarin yleissuunitelmaa kuntoportaineen maaliskuussa kunnanhallitukselle kokouksen lopussa lyhyesti. Ei mainintaa esityslistalla eikä pöytäkirjassa, mutta viranhaltija oli saman päivän aamusella ilmoittanut LeKi hiihtojaostolle, että kunta (tai kh) on päättänyt teettää portaat pulkkamäkeen. Kovin kyseenalaista hallintoa pitää lyhyttä informaatiota päätöksenä! Muutama kh:n jäsen on vahvistanut tämän minullekin.

 

Lehden jutussa kunta tiedottaa, että se on informoinut asianomaisia, siis hiihtoa ja asukasyhdistystä. Paksua pajunköytttä! Pyynnöstä kunnan edustaja suostui kahdesti käväisemään kanssamme vesitornilla. Portaitten sijoitus oli siinä vaiheessa jo tekstiviestillä ilmoitettu päätetyksi – siis ”katselmus” vain muodon vuoksi.

Esitimme silloinkin, että pulkkamäki jossain muodossa ja lähellä nykyistä on turvattava. Mahtuu mäelle, jos kunta vain suostuisi kuuntelemaan. Kunnanhallituksen kantahan oli äsken, että Hakkaria aletaan nyt kehittää asianosaisten kanssa yhdessä ja keskustellen, ei vain ylhäältä ja muutaman sanelemana. Koko jupakalta olisi vältytty, jos olisi suostuttu alunperin tähän. Nyt on koossa farssinäytelmän ainekset kuntakuvioinnista. Toivottavasti ei toistu jonkin muun asian yhteydessä.

 

Selvyyden vuoksi: arvion mukaan 43 000 euron hintaiset kuntoportaat kunnan maalle toteuttaa LeKi Yleisurheilu ry EU-pohjaisella Leader rahoituksella, jotka se on ilmoittanut tekevänsä kunnan osoittamaan paikkaan. Se, että portaat tuottaa ulkopuolinen yhdistys, ei vähennä yhtään kunnan vastuita.

 

Antero Korhonen

 

Lue myös:

Hakkarin kuntoportaista hallintokantelu – Kunnanhallitus: ”Paikka kuntoportaille on kunnan kokonaisetu huomioiden oikea”