Kolumni: Hei miehet, voisitteko ystävällisesti olla virtsaamatta julkisilla paikoilla?

Aliisa Salminen
Kuva: Eeva Valtokari

Voisi luulla, että näin itsestäänselvää pyyntöä ei tarvitsisi esittää, mutta valitettavasti viimeaikaiset kokemukseni inspiroivat kirjoittamaan aiheesta jopa kolumnin.

Olen etenkin kuluneen kesän aikana joutunut todistamaan miesoletettujen virtsaamista puistoissa, kaduilla ja jopa taloyhtiöni pihassa suoraan kukkapenkkiin. Pahimmillaan ihminen on marssinut vain parin metrin päähän minusta, avannut sepaluksensa ja ryhtynyt virtsaamaan. Mistä lähtien on ollut sallittua pilata muiden ihmisten mukavat piknikit, kävelylenkit ja kauniit kukat asiattomalla lorotuksella?

Vinkki: vaikka ihmisen sukuelin tekee virtsaamisesta seisaallaan helppoa ja mahdollista, tämä ei tarkoita, että niin olisi suotavaa (tai edes sallittua) tehdä missä tahansa.

Käännän näissä tilanteissa aina heti katseeni, mutta vieressä kuuluvaa lorinaa on hankalaa sivuuttaa pois mielestä. Tästä tulee todella epämiellyttävä olo. Olen kuitenkin todennut, että minun ei pitäisi olla se osapuoli, jolla on epämukava olo, jos toinen tekee jotain, mitä hänen ei olisi alun perinkään pitänyt tehdä. Tästä syystä pyysin naapurini kukat turmellutta miestä valitsemaan jatkossa pissipaikkansa hieman huolellisemmin.

 

Ymmärrän kyllä, että jos hätä iskee, niin pissalle täytyy päästä. Suurin osa ihmisistä kuitenkin tajuaa, että kyseinen toimenpide tulisi suorittaa omassa rauhassa wc-tiloissa. Jos tämä ei ole mahdollista, satunnainen puskakyykkypissi on mielestäni tarpeen vaatiessa hyväksyttävä vaihtoehto. Ensin täytyy silti varmistaa, että ei häiritse muita ihmisiä. Asiaan kuuluu myös tarkistaa, että puska ei ole esimerkiksi kenenkään rakas ja vaalittu kukkapenkki.

Suomen järjestyslaki sanoo näin: ”Virtsaaminen on kiellettyä yleisellä paikalla. Yleisellä paikalla tarkoitetaan tietä, katua, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä.” Laissa mainitaan myös, että kaikki julkinen virtsaaminen ei välttämättä ole rangaistavaa. Raja ylittyy siinä, jos virtsaaminen on häiritsevää tai aiheuttaa terveysvaaran.

Eli jos tämä kolumni ei vakuuta, niin olisiko lain noudattaminen kuitenkin paikallaan? Tämän ei pitäisi olla edes vaikeaa – avainasemassa ovat vain kolme yksinkertaista seikkaa:

  1. tilannetaju
  2. maalaisjärki
  3. muiden kunnioitus

Tämä on siis hyvä muistilista, kun vessahätä yllättää. Näitä periaatteita voi itse asiassa hyödyntää kaikilla muillakin elämän osa-alueilla, mitä suosittelen erittäin lämpimästi.