Vegaani painonnostaja Teemu Roininen on elävä esimerkki siitä, että vegaanit saavat riittävästi proteiinia – ”koen syöväni paljon monipuolisemmin nykyään”

Vegaaniseen ruokavalioon suhtaudutaan toisinaan ennakkoluuloisesti, ja sitä ei välttämättä pidetä sopivana etenkään urheilijalle. Teemu Roininen todistaa tällaiset väitteet vääräksi: painonnostajan ennätykset rinnallevedossa ja työnnössä on 202 kiloa ja tempauksessa 157 kiloa. Kuva: Henri Pakisjärvi / LVS:n arkisto

Teemu Roininen alkoi kyseenalaistamaan omia valintojaan ruuan suhteen ensimmäisen kerran lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Hän katsoi Madventures-ohjelman mad cook -osiota, jossa syötiin koiraa. Jaksosta heräsi kohu, ja julkisuudessa paheksuttiin ohjelman tekijöitä ihmisen parhaana ystävänä tunnetun eläimen syömisestä. Riku Rantala ja Tuomas Milonoff reagoivat kohuun vastaamalla, että koira olisi tullut joka tapauksessa syödyksi, ja he olivat mukana vieraina ja tarkkailemassa paikallista kulttuuria.

– Ymmärsin, että syödä voi monella eri tavalla, ja tämä ajatus lähti kehittymään. Miksei vapaana elänyttä koiraa voi syödä, jos tehotuotettujen lehmien ja monien muiden eläinten syöminen on hyväksyttävää? Roininen pohtii.

 

Roininen oli pitkään kiinnostunut vegaanisesta ruokavaliosta, minkä takia hän ryhtyi perehtymään aiheeseen syvemmin. Vegaaninen ruokavalio ei pidä sisällään mitään eläinperäistä, kuten lihaa, kalaa, maitotuotteita, kananmunia tai näiden johdannaisia. Lopulta johtopäätös oli, että siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa urheilijalle. Nyt hän on syönyt vegaanisesti jo viiden vuoden ajan.

– Kun vaihdoin vegaaniksi, huomasin aluksi positiivisia muutoksia olotilassani ja palautumisessa. Ruokavalio onkin toiminut minulla hyvin, eli ei ole ollut tarvetta vaihtaa takaisin, Roininen kertoo.

Teemu Roininen aloitti 9-vuotiaana painonnostoharrastuksen, josta kehittyi menestyksekäs kilpaurheilijan ja valmentajan ura. Roinisella on takana useita EM- ja MM-tason kilpailuja, Suomen mestaruuksia ja ennätyksiä.

Teemu Roininen syö paljon perunaa etenkin kesäisin. Kuvassa on menossa uusien perunoiden ja tofun valmistaminen lounaaksi. Toinen arjen vakioresepti on linssikeitto. Kuva: Aliisa Salminen

Roinisen mukaan ruokavalio on aina olennainen osa urheilua.

– Kun urheilijan syömisestä puhutaan, ensimmäiset kolme vaihetta ovat: syökö tarpeeksi, syökö tarpeeksi ja syökö tarpeeksi. Tällä pääsee jo pitkälle, ja vasta sen jälkeen voi katsella makro- ja mikroravinteiden jakautumista. Kun vaihdoin vegaaniseen ruokaan, laskin siis samalla tavalla kuin ennenkin sitä, että syön riittävästi, hän selittää.

Usein myös korostetaan, että urheilijoiden täytyy syödä paljon proteiinipitoista ruokaa. Vegaaniseen ruokavalioon on liitetty kuitenkin paljon ennakkoluuloja, joista yksi on, ettei se ole riittävän proteiinipitoinen edes tavalliselle tallaajalle. Roininen kertoo, että proteiinin saanti ei ole kuitenkaan mikään ongelma, vaikka olisi raskaan sarjan painonnostaja.

– Saan proteiinia helposti 200 grammaa päivässä. Koen muutenkin syöväni paljon monipuolisemmin nykyään. Erilaisten vegaanituotteiden valikoima on hyvin laaja ihan täällä Lempäälässäkin. Ei tässä tarvitse luopua mistään, Roininen toteaa.

Ainut ruoka, jota Teemu Roininen kertoo kaipaavansa, on Tapolan mustamakkara.

– Sitäkin tulisi syötyä kyllä vain suunnilleen kerran kesässä Tampereen Tammelan torilla vieraillessa, Roininen sanoo naurahtaen.

 

Yleensä Roinisen vegaanisuus ei nouse normaalissa arjessa erityisesti esille. Jos asia kuitenkin puhututtaa ystäviä tai tuttuja, reagointi on ennemmin positiivisen utelias kuin negatiivinen.

– Monet kyselevät ja ovat hyvin kiinnostuneita syömisestäni. Suosittelisin tämän perusteella kaikkia kokeilemaan lämpimästi vegaanisia ruokia. Kokeilemalla se selviää, millaista tämä on, Roininen toteaa.

Roinisen mukaan vegaanisten jäätelöiden tarjonta on todella hyvä, ja jäätelö on yksi hänen lempiherkuistaan. ”Myös Lidlin vegaaniset korvapuustit ovat mahtavia, mutta monet eivät välttämättä edes tajua, että ne ovat vegaanisia”, Roininen sanoo. Kuva: Aliisa Salminen