Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on myymässä Taysin kampuksensa maat Tampereen kaupungille?

23 kunnan omistama Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aikeissa myydä Tays-kampuksen maat Tampereen kaupungille. PSHP kattaisi kaupasta saamallaan rahalla alijäämänsä. (Kuva: PSHP:n arkisto / Olli-Pekka Latvala)
23 kunnan omistama Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aikeissa myydä Tays-kampuksen maat Tampereen kaupungille. PSHP kattaisi kaupasta saamallaan rahalla alijäämänsä. (Kuva: PSHP:n arkisto / Olli-Pekka Latvala)

Pirkanmaan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuoden 2023 alussa nykymuotoinen 23 kunnan omistama Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on historiaa. Nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee historiallisia maakauppoja, joissa se myisi koko Tays-kampuksen alueen Tampereen kaupungille.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on turvautumassa maakauppaan, koska se voisi kattaa noin 30 miljoonan euron suuruisen alijäämänsä maakaupasta saamallansa summalla.

Kampusalueen kauppa merkitsisi toteutuessaan sitä, että parhaillaan synnytettävä Pirkanmaan hyvinvointialue joutuisi maksamaan Tays-kampuksen maa-alasta vuokraa sen omistajalle Tampereen kaupungille.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leena Kostiainen (kok.) sanoo, että asian valmistelu on vielä kesken.

– Sopiiko, että palaan asiaan ensi viikolla, kun selvitän päätöksentekoaikataulun, Kostiainen viestittää.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ei ole vastannut yhteydenottoihin asiasta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan muodostama kuntayhtymä. Taysin viidessa eri toimipisteessä hoidetaan yli 210 000 eri potilasta vuosittain. PSHP suunnittelee toimintansa ja taloutensa aina seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, ja se laatii talousarvionsa vuodeksi voimassa olevan strategian linjausten mukaisesti.

Valtaosa eli lähes 80 prosenttia PSHP:n tuotoista tulee jäsenkunnille myytävistä palveluista. Lisäksi PSHP saa tuottoja muusta myynnistä ja asiakasmaksuista sekä valtiolta vuosittain määrärahaa opetus- ja tutkimustoimintaan. Menoista suurin osa on henkilöstökuluja. Lisäksi toimintakuluihin kuuluvat palvelujen ja materiaalien ostot, kuten lääkkeet, hoito- ja muut tarvikkeet.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 23 jäsenkuntaa ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

MATTI PULKKINEN