Iiris Savolainen EM-kisojen 8. sijalle

Puolan Chiechanowissa järjestetyissä painonnoston alle 15- ja 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa nähtiin lekiläistä edustusta kun Iiris Savolainen valittiin edustamaan Suomea alle 15-vuotiaiden tyttöjen alle 49 kilon painoluokkaan. Sarjassa toisena Suomen edustajana nosti Ounasvaaran Atleettiklubin värejä kotimaan kisoissa kantava Saara Postila.

Savolaisen nostokunto on ollut hyvin nousujohteinen koko vuoden ja sama nousukunto oli nähtävissä myös arvokilpailulavalla. Tempauksen 48 kilon aloituspaino nousi vuoren varmasti suorille käsille, kuten seuraavatkin yritykset 50 ja 52 kilosta. Viimeinen tempaus oli Savolaisen uusi oma ennätys.

− Tempauksen lämmittelyt tuntui hyvältä ja kevyeltä. Lavalle mentäessä tuli hyvä fiilis, ja ensimmäisen noston jälkeen jännitys raukesi. Tempaukset kulki hyvin, ja olen niihin todella tyytyväinen, kertoo Savolainen kisan ensimmäisen vaiheen urakastaan.

 

Työntönostoissa ensimmäiseen yritykseen Vesilahdessa asuva nuori nainen määräsi 57 kilon puntit, millä varmistettiin yhteistulos. Seuraavilla yrityksillä hän lähti parantelemaan sijoituksia, ja toisen yrityksen 60 kilon työnnöllä Savolainen paransi omaa yhteistuloksen ennätystään. Viimeisessä työnnössä 62 kilon rautamäärä nousi kevyen oloisesti rinnalle, mutta ylöstyöntövaiheessa rauta alkoi painaa liikaa ja puntit putosivat ennen aikojaan lattiaan.

Ennätystuloksellaan Savolainen sijoittui sarjassaan kahdeksanneksi, mikä on arvokilpailuiden ensikertalaiselle kiitettävä suoritus.

− Ensimmäisistä arvokisoista jäi todella hyvä fiilis ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, nostaja kommentoi.

Sarjan voittaja tuli Valko-Venäjältä, kun Mariya Haiduk kokosi 61 kilon tempauksella ja 85 kilon työnnöllä 146 kilon yhteistuloksen.

− Iiris nosti todella hyvän kilpailun, ja osoittaa hyvää nostajan luonnetta, että arvokilpailuissa pystyy parantamaan ennätyksiään. Näissä Puolan EM-kilpailuissa annettujen näyttöjen perusteella Iiris on vahvasti ehdolla myös alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuihin, jotka nostetaan syyskuun lopussa Rovaniemellä. Paikat kisoihin varmistuvat lopullisesti vasta syyskuun alussa, mutta alustavissa ilmoittautumisissa Iiris on jo ilmoitettu joukkueeseen, kommentoi alle 20- ja 23-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja, myös lekiläinen Teemu Roininen.

 

Tulokset:

1) Mariya Haiduk, BLR, 146 (61+85), 2) Lavinia Vinteleriu, ROU, 143 (63+80), 3) Tina Angelini, ITA, 133 (65+68),… 8) Iiris Savolainen, FIN, 112 (52+60), 9) Saara Postila, FIN, 109 (50+59).