Avioparin ratsastusharrastus sai potkua aikuisten alkeiskurssista

Tiina Dahlström ja Antti Hyrkkänen kävivät vuonna 2018 Islannissa ratsastuslomalla. Kuva: Dahlströmin ja Hyrkkäsen kotialbumi

 

− Kyllähän se tietysti kiva olisi, oma hevonen, 44-vuotias Antti Hyrkkänen hymyilee.

− Mutta kun meitä on kaksi ratsastajaa, täytyisi sitten melkein olla kaksi hevosta ja käydä tunneilla, jotta joku opettaisi meitä hevostemme kanssa.

Hyrkkänen ja hänen vaimonsa Tiina Dahlström käyvät säännöllisesti tunneilla tuntihevosilla. Ratsastustunteja kertyy viikossa molemmille kolme, kaksi tavallista ja yksi estepainotteinen.

Hevosharrastus alkoi kiinnostaa Hyrkkästä, kun he kävivät ulkomaan lomilla muutamia kertoja ratsastamassa kauniissa maisemissa.

− Se oli enimmäkseen kävelyä, raviakin kyllä kokeilin kerran ja totesin, että olisi mukava oppia oikeasti kunnolla ratsastamaan, hän miettii.

 

Tiina Dahlström ratsasti nuoruudessaan muutamia vuosia, sitten harrastus jäi pitkäksi aikaa. Viime vuosina hevostelusta on tullut taas iso osa Dahlströmin elämää. Kuva: Antti Hyrkkänen
Antti Hyrkkänen nauttii vauhdista. Kuva: Annika Pusa

Kun Lempäälässä viitisen vuotta sitten alkeiskurssi aikuisille, ehdotti Dahlström miehelleen, että he menisivät mukaan. Dahlström oli ratsastanut aikaisemmin muutamia vuosia nuoruudessaan, mutta sitten ratsastus oli jäänyt yli 20 vuodeksi.

Ratsastus on vaativaa, ja joka kerta oppii uutta. Kunto pysyy ratsastaessa hyvänä, ja omasta kehosta tulee pidettyä paremmin huolta kuin aikaisemmin, muun muassa venyttelemällä ennen tunteja.

− On siinä myös se vauhdin hurma, Hyrkkänen miettii.

− Kyllä me tätä harrastusta suosittelemme kaikille. Nuorille miehille vinkkinä, että kun alkaa harrastaa ratsastusta, ei tallilla tarvitse jäädä seinäruusuksi, hän nauraa.

− Ja jutteleminen tyttöjen kanssa on sitten luontevaa muuallakin, kun on yhteisiä kiinnostuksenkohteita, Dahlström täydentää.

Ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Hyrkkänen tykkää omien sanojensa mukaan piinata työkavereitaan ottamillaan hevoskuvilla ja ratsastusvideoilla.

− Suurin osa työntekijöistä on miehiä ja kyllä he niitä katselevat, Hyrkkänen virnistää.

 

Hyrkkänen ja Dahlström saapuvat tallille aina hyvissä ajoin ennen ratsastustunnin alkua.

− Jos hevonen ei ole ollut mukana edellisellä tunnilla, ratsastaja laittaa itse hevosen kuntoon tuntia varten.  Ensin hevonen harjataan, sitten laitetaan suojat, satula ja suitset. Tunnin jälkeen varusteet otetaan pois, eläin harjataan uudelleen ja loimitetaan, jos sää sitä vaatii.

Dahlström ja Hyrkkänen ovat luonteiltaan avuliaita ja tehneet usein talkootöitä tallilla. He ovat olleet rakentamassa maastoesteitä ja olleet kisoissa radalla maastoestetuomareina valvomassa, että ratsukko suorittaa esteen moitteettomasti sääntöjen mukaisesti. Hyrkkänen harrastaa valokuvausta, joten hän ottaa usein kisoista valokuvia somea varten.

Viime vuosina Hyrkkänen ja Dahlström ovat alkaneet käydä ulkomailla ratsastuslomilla.

− Olemme käyneet Unkarissa, Virossa, Islannissa ja Espanjassa. Vuosi sitten kesällä meidän piti mennä Ranskaan. Matkakin oli jo varattuna, mutta korona sotki kuviot, Hyrkkänen harmittelee.

 

Annika Pusa