Kansalaisaloite demokratiavajeen korjaamiseksi aluevaltuustoissa

Käykö niin, että tulevilla hyvinvointialueilla demokratia voi pahoin? Iso osa pienistä kunnista on jäämässä täysin ilman omaa edustajaa samalla, kun keskuskaupunki saa selkeän äänivallan.

On varmistettava, että myös pienempien kuntien asukkaiden ääni kuuluu päätöksenteossa, jossa käsitellään kaikkien kuntien palveluja. Ja käytetään kaikkien kuntien rahoja.

Uudistuksen keskeinen tavoite − yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut asuinalueesta riippumatta − vaarantuu, mikäli alueen kaikki kunnat eivät ole edustettuina aluevaltuustojen päätöksissä. Vaikutusvallan keskittyminen keskuskaupunkiin luo eriarvoisuutta alueellisesti. Soten lainsäädännössä tätä ongelmaa ei valitettavasti ole tunnistettu.

Hyvinvointialueiden rahoitus Kuntaliiton mukaan ei ole riittävä, joten tarve palvelujen leikkauksille on todennäköistä ja se vie pohjan tärkeimmältä tavoitteelta, yhdenvertaisilta palveluilta. Veronmaksajien keskusliiton mukaan soten lisärahantarve on jopa 6,4 miljardia, joka tarkoittaa viiden prosenttiyksikön nousua kuntaverotuksessa. Joten aluevaltuustoissa tullaan käymään tiukkoja vääntöjä leikkauksista.

Oikeudenmukaisuutta lisäisi se, että päätöksiä palveluiden sijoittumisesta ei tehtäisi yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Pienten kuntien ja reuna-alueiden huoli on realistinen, jos päätökset tehtäisiin isojen ja vahvojen ehdoilla varsinkin tilanteessa, jossa resurssien riittävyydestä ei ole näyttöä.

Yksi keino kohti demokraattisempaa päätöksentekoa on ns. äänivaltaleikkuri, joka rajoittaa isojen ja kasvattaa pienten kuntien painoarvoa. Tällainen on käytössä mm. Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä. Mikäli tavoitteena on vallan keskittämisen estäminen, pitäisi lainsäädännöllä myös varmistaa, että minkään kunnan tai kaupungin edustus ei saa olla yli 49 prosenttia.  

Nykyistä lainsäädäntöä hyvinvointialueiden valtuustojen äänivallasta on muutettava demokraattisemmaksi. Aluevaltuustoissa palveluverkoista päätettäessä tulisi ottaa käyttöön äänivaltarajoite, jolla rajoitetaan isojen ja kasvatetaan pienten kuntien painoarvoa. Tästä olen tehnyt kansalaisaloitteen, joka avautuu allekirjoitettavaksi torstaina 28. lokakuuta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9100

 

Riitta Kuismanen

sote-alan opettaja

Pirkkala