Pitkään jatkunut sähkön markkinahintojen nousu näkyy nyt myös suomalaisten kotitalouksien sähkölaskussa. Ikäviä yllätyksiä sähkön hinnan nousu saattaa tuottaa erityisesti niille kotitalouksille, joissa on käytössä toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus, sillä sähkön hinta on saattanut jo nousta merkittävästi ja usein ilman, että kaikki sopimusten omistajat ovat edes tietoisia tästä muutoksesta.
Sähkön markkinahintojen nousu on alkanut heijastumaan myös uusiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin sekä pörssisähkön ostajien sähkösopimuksiin. Pelkästään heinäkuussa 2021 rikottiin uusia ennätyksiä, kun sähkön markkinahinta kipusi 9,76 senttiin kilowattitunnilta. Lisäksi, kun sähkön hintoja verrataan edelliseen vuoteen, vuonna 2021 sähkön markkinahinnat ovat olleet paikoitellen jopa reilusti puolta kalliimpia.
Seuraavat kuukaudet ovatkin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten omistajien kannalta ratkaisevia, sillä ne tulevat näyttämään, tuleeko sähkön hinta jatkamaan nousuaan entisestään.
Mistä sähkön markkinahintojen nousu johtuu?
Sähkön markkinahinnan nousuun vuonna 2021 löytyy useita eri syitä. Yksi merkittävimmistä syistä on ollut vallitseva sää, erityisesti kylmä kevät sekä lämmin, tuuleton ja vähäsateinen kesä. Esimerkiksi Norjassa paikoitellen rajukin kuivuus on johtanut siihen, että Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpössin spot-hinta on noussut erityisesti kesän jälkeisinä kuukausina todella korkeaksi.
Tämän lisäksi sähköntuotantoon omat haasteensa ovat tuoneet sekä Suomen että Ruotsin ydinvoimalaitosten vuosihuollot, jotka ajoittuivat tänä vuonna keväälle ja alkusyksylle, jolloin sähkön hinta on normaalisti alhaisemmillaan. Toinen merkittävä syy sähkön markkinahinnan nousuun on ollut koronan jälkeinen talouden nousukausi, joka on omalta osaltaan nostanut raaka-aineiden hintoja ympäri Eurooppaa.
Kannattaako sähkösopimusta vaihtaa jo nyt?
Vaikka sähkön hinnat ovat nousseet varsin nopeaan tahtiin, sinulla on kuluttajana edelleen mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksat sähköstäsi. Helpoin tapa säästää sähkölaskussa on kilpailuttaa nykyinen sähkösopimus verkossa.
Tätä varten tarvitset viimeisimmän sähkölaskusi, josta selvität kaksi tärkeää seikkaa: paljonko maksat sähköenergiasta ja kuinka paljon sähköä kulutat. Vaihtoehtoisesti voit myös tarkistaa sähkönkulutuksesi pitkällä aikavälillä suoraan sähköyhtiösi nettisivuilta.
Millainen sähkösopimus on paras sähkön markkinahintojen nousun kannalta?
Tällä hetkellä todennäköisesti paras keino varautua sähkön hinnan nousuun on mahdollisimman lyhyt määräaikainen sähkösopimus, joka vakauttaa sähkön hinnan sopimuksessa merkityksi määräajaksi.
Tämä siksi, että sähkön hinnan muutoksia on vaikeaa ennustaa, jolloin hinta saattaa hyvinkin vakautua jo ensi keväänä – näin voit päivittää sopimuksen mahdollisimman pian, etkä jää jumiin liian kalliin sähkösopimuksen kanssa pitkäksi aikaa.
Jos käytössä on ollut toistaiseksi voimassa oleva sopimus, se kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman pian, sillä nämä sopimukset reagoivat sähkön markkinahinnan nousuun erittäin nopeasti.
Pörssisähkön ostajien kannalta määräaikaisen hintakiinnityksen tai hintakaton asettamista sähkösopimukselle kannattaa harkita, jos sopimustyyppi tämän sallii – muissa tapauksissa sopimuksen päivittäminen kiinteähintaiseksi sähkösopimuksesi saattaa olla järkevää.
Tilanne on niiden kuluttajien kannalta kaikkein paras, jotka ovat ehtineet solmia tai uusia määräaikaisen sopimuksen vuoden 2021 alkupuolella. Mikäli toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta tai umpeutuvaa määräaikaista sopimusta lähdetään nyt päivittämään uuteen, voi uuden sopimuksen hinta olla selkeästi aikaisempaa kalliimpi. Tästä syystä sähkösopimusten vertailu on tärkeää.
Päivitä sähkösopimus edullisempaan suoraan verkossa
Voit varautua sähkön markkinahintojen nousuun kilpailuttamalla sekä nykyisen että uuden sähkösopimuksen kätevästi osoitteessa Sahkon-kilpailutus.fi, jonka vertailukone järjestää hakukriteerejäsi vastaavat sähkösopimukset edullisimmasta kalleimpaan, jolloin uuden sähkösopimuksen valitseminen on mahdollisimman helppoa.
Mikäli löydät vertailun avulla nykyistä edullisemman sähkösopimuksen, voit päivittää sähkösopimuksen tilaamalla uuden suoraan verkosta; tällöin uusi sähköyhtiö irtisanoo vanhan sähkösopimuksen puolestasi. Jos nykyinen sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, uusi sopimus astuu voimaan normaalisti 14 vuorokauden irtisanomisajan jälkeen. Mikäli nykyinen sopimuksesi on määräaikainen, uusi sopimus astuu voimaan vanhan sopimuskauden päättyessä.