Tammikuun aluevaalit ovat kirjaimellisesti elintärkeät – Uudistus on tilaisuus parantaa sote-henkilökunnan työhyvinvointia ja palkkausta

Tammikuussa 2022 Suomessa käydään historialliset, laatuaan ensimmäiset aluevaalit. Olemme kuulleet sote-uudistuksesta niin kauan ja niin paljon, että moni meistä on jo kyllästynyt koko aiheeseen.

Kyllästymiseen ei kuitenkaan ole nyt varaa. Kyse on kirjaimellisesti elintärkeistä vaaleista. Nyt valittavat aluevaltuutetut linjaavat, miten meitä kaikkia koskevat elintärkeät palvelut jatkossa järjestetään. Aluevaltuuston alaisuudessa tulevat olemaan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi.

Miksi tarvitsemme alueellista järjestämisvastuuta? Totuus on, että kunnallisiin palveluihin perustuva malli ei enää riitä ehkäisemään terveyserojen kasvua. Faktaa on myös, että seitsemän (7) päivän hoitotakuu ei toimi suuressa osassa maata. On huolehdittava hyvinvoinnin tasa-arvosta maantieteellisesti. On huolehdittava, että ihmisen sosiaalinen asema tai varallisuus ei vaikuta hänen tarvitsemansa hoidon laatuun ja saatavuuteen.

 

Viime vuosina kunnissa ei ole tarpeeksi resursoitu sosiaali- ja terveyspalveluihin. Edellistä sotea valmisteltaessa kunnissa puhuttiin jopa rekrytointikiellosta, uhkaksi nimettiin valtiolta tuleva sakkomaksu niille kunnille, jotka tuolloin palkkasivat uutta henkilöstöä. No, sotea ei tuolloin tullut, ja hyvä niin. Tuolloisessa uudistuksessa kun oli paljolti unohdettu ne perussyyt, miksi uudistusta tarvitaan ja ajettiin lähinnä yksityisten yritysten (usein pörssiyhtiöiden) mahdollisuutta tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita meille suomalaisille. En usko, että tuolloin ajettu uudistus olisi lisännyt hyvinvoinnin tasa-arvoa.

Nyt tehtävän uudistuksen kärkenä ovat laadukkaat, kaikkien saatavilla olevat ja hyvinvointia kaikille tuottavat julkiset palvelut. Järjestelmämmehän on varsin epätasa-arvoinen; työssä käyvillä on useasti turvanaan työterveyspalvelut, parempituloiset voivat käyttää yksityisiä palveluita ja hankkia lapsilleen hoitokuluja korvaavat vakuutukset. Näin voi olla jatkossakin, mutta lisäksi on turvattava suomalaisen hyvinvointivaltion ylpeydenaihe, julkinen terveydenhoito.

Varallisuudestamme huolimatta voimme tilata ambulanssin, kun läheisemme henki on vaarassa. Synnytyksen käynnistyessä pääsemme kaikki synnyttämään osaavan henkilökunnan ja huipputeknologian ääreen. Pienet keskoset ja aivoinfarktipotilaat hoidetaan, vakuutuksia ei tarvita, kaikki saavat saman hoidon. Nyt täytyy varmistaa, että näin on jatkossakin.

 

Vuonna 2022 kuntien henkilöstö (Pirkanmaalla noin 18 000) siirtyy maakunnan alaisuuteen. Käytännössä mikään ei vielä tuolloin muutu – työntekijät menevät edelleen samaan paikkaan töihin, terveyskeskukset pysyvät auki ja pelastustoimi jatkaa työtään. Mitä paremmassa kunnossa kunnan palvelut ovat, sitä paremmat mahdollisuudet niillä on jatkua myös maakunnan alaisuudessa.

Tammikuussa valittavat 79 aluevaltuutettua ovat isojen vastuiden äärellä. He päättävät mihin suuntaan palvelut kehittyvät, miten ne tuotetaan ja mitkä toimipisteet hyvinvointialueella säilyvät. Julkiset palvelut tarvitsevat puolustajansa ja henkilöstöhän nämä palvelut tekee.

Näen, että uudistus antaa tilaisuuden parantaa henkilöstön hyvinvointia ja työn arvostusta sekä kehittää esihenkilötyötä. Palkkaharmonisointi voi olla mahdollisuus nostaa sosiaali- ja terveydenhoidon henkilökunta palkkakuopasta.

Muista siis äänestää, mieti kenelle äänesi annat ja muista, että nämä vaalit ovat paitsi alueelliset myös erittäin poliittiset. Anna äänesi sellaiselle henkilölle (asuinkunnasta riippumatta), jonka uskot parhaiten ajavan sinulle tärkeitä asioita sosiaali- ja terveyspalveluissa. Mieti myös ehdokkaasi taustapuoluetta, millaista ideologiaa hänen puolueensa ajaa. Olemme jo ajautuneet aivan liian pitkälle siinä, että terveys ja hyvinvointi ovat varallisuusperustaisia. Tämän kehityksen on loputtava.

 

Satu Kosola, Lempäälä
Vasemmistoliiton ehdokas aluevaaleissa.