Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen keskeiset lait hyväksyttiin eduskunnassa kesällä 2021. Uudistuksessa maahan perustetaan 21 hyvinvointialuetta, jotka huolehtivat jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta.
Sote-uudistuksessa julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa kehitetään vastaamaan yhteiskunnan muutoksiin. Uudistus sisältää palvelujen kehittämisen lisäksi rakenteiden uudistamisen. Uudistuksen tarvetta on myös perusteltu kustannussäästöillä. Tosiasiassa säästöjä ei syntyne ainakaan uudistuksen alkuvuosina – päinvastoin kustannusten ennakoidaan pikemminkin kasvavan. Jos ja kun sote toteutuu järkevästi, myös säästöjä on luvassa.
Valmistelutyö kohti tulevia hyvinvointialueita etenee valtakunnallisen tason lisäksi alueellisesti eripuolilla Suomea. Keskeneräisistä hankkeista ei ole tapana antaa yksityiskohtaisia tietoja, mutta jokaisella hyvinvointialueella aloittanut väliaikainen valmistelutoimielin, VATE, on ainakin Pirkanmaalla edennyt ripeästi. VATE vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa.
En liene ainoa kuntalainen, joka kysyy, mitä kaikkea sote-uudistus loppujen lopuksi tarkoittaa? Paraneeko lääkäripalvelut vai käykö juuri päinvastoin? Lähteekö kunnan oma sosiaalikeskus vai korvautuuko se jollain sote-keskuksella, joka voi olla yhteinen useamman kunnan kanssa? Kun kunnasta lähtee lähipäätäntävalta ja sen mukana rahat, on vaarana, että isomman isännän ote on kasvottomampi.
Ainoa asia, mitä me pienet kuntalaiset voimme nyt tehdä, on äänestää tammikuussa järjestettävissä ensimmäisissä aluevaaleissa aluevaltuustoon sellaisia henkilöitä, joilla on aito asiantuntemus ja kiinnostus sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyöhön. Toivoa sopii, että valituksi ei tulisi ”monen raudan ihmisiä” eli heitä, jotka ovat jo nyt niin monessa mukana, että heillä ei ole tosiasiassa riittävästi aikaa ja resursseja vaativaan valtuustotyöhön.
Hiljattain koolla olleen Invalidiliiton liittovaltuuston käytävillä kannettiin huolta, miehittävätkö kärkipoliitikot ja kansanedustajat tämänkin edustajiston. Valtuustossa muistutettiin, että soten kehittämistyössä tulee näkyä ja kuulua vammaisten ihmisten tarpeiden huomioiminen.
Hannu Salonpää