Aluevaalit lähestyvät, olemme tärkeän asian äärellä

Tammikuussa 2022 valitaan kaikille hyvinvointialueille aluevaltuustot. Ne vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä palo- ja pelastustoimea koskevasta päätöksenteosta omalla alueellaan maaliskuusta 2022 alkaen.

Jatkossa sekä perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito ja sosiaalipalvelut yhdistetään ja johdetaan kokonaisuutena, mikä on suuri muutos.

Muuttuvissa vastuualueissa hyvinvointialueet vastaavat jatkossa mm. kouluterveydenhuollosta, äitiysneuvola- ja lastenneuvolapalvelut ovat hyvinvointialueiden vastuulla. Jos nuorelle lapsiperheelle tulee tukitarpeita, osoite tässäkin on jatkossa hyvinvointialue. Toimeentulotuki on myös jatkossa hyvinvointivaltuuston takana. Myös vaativa sairaanhoito kuuluu hyvinvointialueelle, tästä ovat aiemmin vastanneet sairaanhoitopiirit.

Eli olemme valtaisan muutoksen edessä. Nyt tarvitsemme vastuuntuntoisia päättäjiä aluevaltuustoihin, päättäjiä jotka ajavat tasapuolisesti koko hyvinvointialueensa, myös pieneimpien paikkakuntien etuja.

 

Jatkossa hyvinvointialueiden tärkein tehtävä on asukkaiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Terveydenhoito ja yleinen hyvinvointi on yhteiskuntamme tärkeimpiä asioita ja niihin kohdistuvat resurssit on turvattava. Näiden resurssien turvaamiseksi turhat investoinnit on minimoitava ja velkataakan järjetön kasvattaminen lopetettava.

Kuten tiedämme, lapsissa on tulevaisuutemme. Lasten ja nuorten riittävän koulutuksen, kehittävien harrastusten ja hyvinvoinnin turvaaminen on yksi yhteiskuntamme peruspilareista. Vuosikymmeniä jatkunut koulutustason nousu on kääntynyt Suomessa laskuun, ja korkea-asteen suorittaneiden osuus vähenee. Peruskoulun oppimistulosten lasku ja yhä syvempi jako hyviin ja huonoihin kouluihin ovat kaikkien tiedossa. Tähän ikävään suuntaukseen pitää saada muutos aikaiseksi.

Seniorikansalaisten kunnioittaminen ja hyvinvointi on omantunnon asia. Meidän pitää turvata alueemme senioreille hyvä turvallinen vanhuus. Seniorikansalaisten palvelujen riittävyydestä ja tasosta ei voida tinkiä. Sosiaalipolitiikan tärkein periaate pitäisi olla hyvin yksinkertainen, suomalaisten veroeurot tulisi käyttää suomalaisten hyväksi.

Turvattomuus on ollut suuri huolenaihe käydyissä keskusteluissa. Kasvanutta turvattomuutta koetaan jo pienemmissäkin kunnissa, eikä poliisin resurssit ikävä kyllä riitä hoitamaan läheskään kaikkia tehtäviään. Poliisien vajavaiset resurssit ovat olleet viime aikoina tapetilla ja toivottavasti lisäresursseja on vielä tulossa.

Valtion tulee taata, että Suomessa pärjää omalla työnteolla, ahkeruudesta palkitaan, ja tietenkin myös menestys sallitaan. Suomi ei voi vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen paikata jatkuvaa budjettialijäämää kasvavalla velanotolla.

 

Ikävä kyllä alustavien tietojen mukaan ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentti näyttäisi jäävän pieneksi, kannustankin nyt kaikkia äänestämään, vain äänestämällä voi vaikuttaa.

On puoluetaustasi sitten mikä hyvänsä, niin luodaan yhdessä hyvinvointia sekä turvallisuutta tulevaisuuteen ja pidetään oma alueemme loistavana asuinpaikkana.

 

Jani Saikkonen
kunnanvaltuutettu