Kulttuurikeskus PiiPoo juhlii 15-vuotista taivaltaan – Alku herätti ihmetystä kulttuurikentällä, nyt PiiPoo tuottaa kulttuurihyvinvointia valtakunnallisesti

Tampere Chamber Music vieraili tänä vuonna Kotokampuksella. Kuva: Elina Vuorinen

Kulttuurikeskus PiiPoo on terhakkaassa teini-iässä, 15-vuotias. PiiPoo avasi ovensa Lempäälän Ideaparkissa 1.12.2006. PiiPoon kannatusyhdistys oli perustettu vuotta aiemmin.

Juhlien kunniaksi Lempäälän pääkirjaston Kaarnavene-tilassa on esillä valokuvanäyttely. Kuvien kautta esitellään PiiPoon taidetoimintaa ja projekteja vuosien varrelta, valokuvaaja Liisa Karlingin vuonna 2016 kuvaamasta Perhesirkus -näyttelyn kuvista sekä PiiPoossa kokoontuvan Lempäälän 60+ -kuvataideryhmän teoksista.

Juhlanäyttely on maksuton ja se on avoinna yleisölle 3.–27. joulukuuta välisenä aikana kirjaston aukioloaikoina osoitteessa Lempäälä-talo, Manttaalitie 15.

Koko loppuvuoden PiiPoossa järjestetään lapsille ja perheille maksuttomat lastenkulttuurilauantait.

 

Mistä toiminta sai alkunsa?

Alun perin PiiPoon toiminnan tarkoituksena oli mahdollistaa kaikenlaisten lasten ja nuorten osallistuminen taiteen ja kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen.

Nimensä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus PiiPoo sai kirjailija Kirsi Kunnaksen runosta tutulta Herra PiiPoolta. Kulttuurikeskuksen sijoittuminen kauppakeskukseen, ja vieläpä tiiviissä yhteistyössä kaupallisen toimijan kanssa, ei ollut aivan perinteisin ratkaisu ja se herätti ihmetystä erityisesti kulttuurikentällä.

Lasten teatteriryhmä vuodelta 2018.

Heti toiminnan käynnistyttyä PiiPoo pääsi mukaan valtakunnalliseen Opetus- ja kulttuuriministeriön Taikalamppu-verkostoon Tampereen kaupungin kanssa. Alkumetreillä käynnistyi myös Lempäälän kunnan kanssa toteutettava Kulttuurirappuset-kulttuurikasvatusohjelman.

Yhteistyö Lempäälän kunnan, Tampereen kaupungin ja kauppakeskus Ideaparkin kanssa jatkuu edelleen.

 

PiiPoon toiminta on laajentunut ja monipuolistunut, ja se tavoittaa tänä päivänä kaikenikäisiä ihmisiä hyvin monenlaisissa ympäristöissä.

Ensimmäiset ikäihmisille suunnatut projektinsa PiiPoo toteutti vuosina 2009–2010; Lempäälän Ehtookodossa kuvataidetta ja draamaa yhdistävä “Mikä minusta tulee” -projekti sekä “Ikäsirkus”-projekti Hatanpään sairaalan psykogeriatrisella osastolla.

Näistä kokeiluista käynnistyi toiminnan laajentuminen kaiken ikäisille osallistujille. Nykyisin taide- ja kulttuuritoimintaa toteutetaan kaikille nollasta yli satavuotiaisiin.

PiiPoon nimi muutettiin vuonna 2014 lastenkulttuurikeskuksesta Kulttuurikeskus PiiPooksi.

 

PiiPoon toimintaan osallistuu vuosittain noin 25 000 lasta, nuorta ja aikuista.

Korona-aikana toimintaa on toteutettu etäyhteyksillä sekä valtakunnallisesti palvelevan, Harrastakotona.fi-sivuston kautta. Sivustoa on käyttänyt jo yli 55 000 kävijää.

Lempäälän 60+ kulttuuriohjelman liikeilmaisutuokio kuluvalta vuodelta. Kuva: Pilvi Kuitu

Vuosien saatossa PiiPoon hankkeita on toteutettu muun muassa osana Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuotta ja ISOT-hanke kaikkien Suomen yhdeksäsluokkalaisten kanssa.

Parhaillaan käynnissä on Tosi- taidetta, osallisuutta ja sosiaalisia innovaatioita -hanke nuorten osallisuuden tukemiseksi yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa, Taiteella kotiin ja yhteiskuntaan -hanke yhdessä Sointu senioripalveluiden ja Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa sekä Taidetta lähelle -hanke 14 kulttuuri- ja sotetoimijan kanssa.

 

PiiPoon perustaja ja toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu juhlii Piipoon kanssa samoihin aikoihin, 15. joulukuuta 50-vuotisjuhlaansa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?