Terveys- ja sosiaaliasiat eteenpäin ensimmäisestä kontaktista

TAYS Valkeakoskella on hyvä takaisinsoittopalvelu, joka kertoo, milloin takaisinsoitto on tulossa. Tämä täytyy saada toimimaan kaikissa Pirkanmaan toimipisteissä. Ennaltaehkäisy tulee ottaa lähtökohdaksi sote-alueen toiminnassa.

Nyt eläkeläisenä olen Lempäälän terveyskeskuksesta pyytänyt säännöllisesti laboratoriokokeita, kuten työterveyden kauttakin sain. Mielestäni tulevan sotealueen pitää antaa mahdollisuus päästä ennaltaehkäisevästi vuosittaisiin verikokeisiin. Näin pysyy kunnossa, eikä tarvitse kuormittaa erikoissairaanhoitoa.

Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa myös sosiaalipuolella: perheisiin pitäisi saada kunnallinen perhetyöntekijä tarvittaessa. Näin voidaan välttää kalliita laitossijoituksia ja perheiden hajoamisia. Kun omat lapseni olivat pieniä, kunnallinen kodinhoitaja oli mahdollista saada helposti.

Vanhuksille tulee antaa mahdollisuus asua kotonaan niin pitkään kun hän haluaa. Oman äitini kerrostaloasunnossa poistettiin kylpyamme, johon oli hankala mennä. Suihku tuli tilalle. Näin kotona asuminen oli mahdollista edelleen, eikä äiti vienyt vanhainkotipaikkaa kuin viimeisenä elinvuotenaan.

Paikalliseen terveyskeskukseen ajansaanti on yleensä vaikeaa, mutta Lempäälän pääsee nopeasti varaamalla aika sairaanhoitajalle. Sinne hoitaja pyytää lääkärin tarvittaessa mukaan. Tämä on mielestäni hyvä asia. Toivottavasti palvelu on uudella sote-alueella vähintään samaa tasoa koko maakunnassa.

Olen varmaankin ainoa aluevaltuustoehdokkaista, jolla on kaavoitus- ja kiinteistöalan pitkä koulutus ja kokemus niin valtiolta (puolustusvoimat) kuin kunnasta. Sote-alue tulee saamaan paljon kiinteistöjä, ja niiden oikea-aikainen korjaaminen ja käyttökustannusten seuranta on tärkeää. Uutta kerskarakentamista ei tule hyväksyä, vaan rahat tulee keskittää palveluihin.

 

Eero Ruotsila, toimitila-asiatuntija DI,
aluevaaliehdokas SDP