Oli hienoa lukea, että perhelääkärimalli on saanut laajaa kannatusta jo tässä vaiheessa. Henri Lindholm myös kirjoitti aiheesta (LVS 22.12). Olen tehnyt siitä kansalaisaloitteen n. kuukausi sitten ja yllättävän monet tahot ovatkin sen jälkeen lähteneet sitä kannattamaan. Aloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9321
Tavoitteena on pysyvien hoitosuhteiden kehittäminen. Tutkimusten mukaan hoidon jatkuvuus varmistaa laadun, tehokkuuden sekä tuo säästöjä. Kun molemmat osapuolet tuntevat toisensa, ei tarvitse perehtyä potilaan sairaushistoriaan eikä resursseja ja aikaa kulu turhiin tutkimuksiin. Vaihtuvat lääkärit kirjoittavat paljon lähetteitä ja tällainen ylihoito luonnollisesti nostaa terveydenhuollon kustannuksia.
Potilaat kertovat avoimemmin vaivoistaan ja elintavoistaan tutulle kuin alati vaihtuville lääkäreille. Tutun lääkärin ohjeita noudatetaan myös paremmin. Jatkuva hoitosuhde myös kannustaa potilaita ottamaan vastuuta omasta terveydestään. Valinnanvapaus toteutuu, kun kukin voi valita oman perhelääkärinsä. Pysyvä hoitosuhde motivoi myös lääkäriä.
Terveyskustannuksista 80 % kertyy tällä hetkellä paljon palveluja tarvitsevista. Erityisesti heille pysyvä hoitosuhde olisi äärimmäisen tärkeää. Pysyvä hoitosuhde onkin puolueemme yksi kärkiteemoista.
Potilaat myös arvostavat pysyvää hoitosuhdetta. Viimeisten vuosien aikana jatkuvuus vastaanotoilla on kuitenkin vähentynyt. Potilaiden turvattomuus on lisääntynyt ja se synnyttää tarvetta lisäkäynteihin. Kuka on vastuussa hoidosta, jos lääkärit vaihtuvat tiuhaan?
Riitta Kuismanen
sote-alan opettaja, puoluevaltuuston pj.
aluevaaliehdokas (KD)
Pirkkala