Hyvinvointialueeseen pienimmästä suurimpaan

Ensimmäiset aluevaltuustovaalit pidetään tammikuun 23. päivänä (ennakkoäänestys 12.–18.1). Pirkanmaan hyvinvointialueen alueen 79-jäseniseen valtuustoon voivat pirkanmaalaiset äänestää mieleisensä ehdokkaan, on hän sitten Virroilta, Tampereelta, Lempäälästä, Vesilahdesta tai mistä tahansa 23 Pirkanmaan kunnasta.

Olen ensimmäistä kertaa ehdokkaana. Miksikähän? Toimin 25 vuotta Vesilahden kunnanjohtajana ja 11 vuotta kunnansihteerinä. Tunnen kokonaisvaltaisesti sosiaali- ja terveystoimen sekä palo- ja pelastustoimen. Minulla on vuosikymmenten kuluessa syntynyt laaja verkosto Pirkanmaan alueen poliittisiin ja muihin vaikuttajiin. Pirkanmaa ja sen kunnat, etenkin pienkunnat ja Tampereen kaupunkiseudun kahdeksaan kuntaa etunenässä Vesilahti ja Lempäälä ovat tuttuja. Olen eläkkeellä ja mitään poliittisia luottamustehtäviä ei ole. Minulla on aikaa syventyä täysillä hyvinvointialueen haastaviin asioihin. Tätä kokemustaustaa vasten tunsin kiinnostusta lähteä luomaan pioneerina uutta ja omaleimaista Pirkanmaan hyvinvointialuetta. Tavoitteenani oli ja on, että vesilahtelainen pääsee aluevaltuustoon. Omalta kohdalta valtuustopaikan tavoittelu edellytti, että kiinnostukseni ja puolueen näkemykset kohtaavat. Ehtonani oli, että puolue asettaa vain yhden vesilahtelaisen ehdolle. Vesilahden suurimmalle puolueelle Kokoomukselle se sopi. En koe olevani ehdokkuuteni suhteen itsekäs vaan realisti. Jos pienestä Vesilahdesta halutaan henkilö aluevaltuustoon, näin tulee mielestäni toimia. Kun ehdokaslistoja selaa, voi todeta, että moni on ajatellut toisin. Vesilahdesta ja Lempäälästä on runsaasti ehdokkaita, joista valita. Kehen päädytkin, käytä äänioikeuttasi.

Aluevaalit eivät ole saaneet suurta mediahuomiota. Äänestysaktiivisuuden ennakoidaan jäävän alhaiseksi. Kun olen vaalikenttää kiertänyt ja palvelusten käyttäjiä tavannut, voin vahvistaa, että ennakkoarviot pitävät paikkansa. Se on valitettavaa, sillä aluevaltuustot tulevat päättämään meille jokaiselle tärkeistä arkeamme turvaavista sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen palveluista. Myös Lempäälän ja Vesilahden osalta.

Terveydenhuolto on saanut valtaosan huomioista. Sosiaalitoimi ja pelastusala ovat jääneet katveeseen. Kaikki kolme sektoria ovat ehdottoman tärkeitä, ja niiden sujuvan yhteistoiminnan kautta on mahdollisuus taata lainsäädännön edellyttämät tasavertaiset palvelut asuinpaikasta riippumatta. Pirkanmaalla on uudistusta valmisteltu jo vuosikausia. Pohjatyö on ansiokkaasti tehty. Siitä on vaaleilla valittavan Pirkanmaan aluevaltuuston luontevaa jatkaa.

Uudistuksen mukanaan tuoma suuri huoli kansalaisten keskuudessa on, että lähipalvelut karkaavat kauas. Huoli on aiheellinen, sillä alkuvuosina sosiaali- ja terveydenhuollon menot tulevat mm. digitalisaation yhteensopivuuden, palkkojen harmonisoinnin ja kansalaisten ikääntymisen kautta kasvamaan. Jostakin joudutaan tinkimään, Pirkanmaallakin, toisin kuin ”kaikkea kaikille julistajat” ja taloudesta piittaamattomat lupaavat. Tässä tulee aluevaltuuston keskeinen rooli esille. Se yksiselitteisesti päättää asioiden tärkeysjärjestyksen palveluverkkoineen. Kun näin on, olisi ensiarvoisen tärkeää, että Pirkanmaan pienistäkin kunnista pääsisi edustajia aluevaltuustoon. Kyllä isommista kunnista valitut valtuutetut kuuntelevat pienempiään mutta sehän edellyttää, että on ketä kuunnella. Kun pienkunnista tai Pirkanmaan syrjäisimmiltä alueilta on valtuustossa edustus, isommista kunnista valitut saavat ruohonjuuritason paikallista tietoa. Esimerkiksi silloin, kun ratkotaan Vesilahden terveysaseman tulevaisuus.

En tässä kirjoituksessa käsittele yksilöidymmin terveydenhuoltoa ja sosiaalitointa. Sen sijaan nostan esille palo- ja pelastustoimen. Se, jos mikä on lähipalvelua. Kokemuksestani tiedän, että Pirkanmaan aluepelastuslaitos on onnistunut tehtävässään. Kokonaisuus pelaa hyvin ja vapaapalokunnat ovat tärkeä osa sitä. Vesilahdessa on kaksi hyvin toimivaa vapaapalokuntaa, joiden tulevaisuus näyttää turvatulta uudessa järjestelmässäkin. Olin joulun alla kuulemassa Länsi-Vesilahden paloasemalla VPK:n 15 aktiivia. Hommat ovat hanskassa, mutta informaation antaminen tulevasta hyvinvointialueesta oli jäänyt ylemmältä taholta tekemättä.

Naapurukset Lempäälä ja Vesilahti palaavat terveydenhuollossa saman katon alle. Sen myötä saataneen synergiaetuja lähipalveluja romuttamatta, ehkä päinvastoin niitä vahvistaen. Pirkanmaan aluevaltuustossa päätetään kokonaisvaltaisesti koko Pirkanmaata koskevista asioista. Tämä on lähtökohta, johon niveltyy oman kotikunnan ja lähikuntien näkemysten välittäminen ja puolustaminenkin. Uskon, että pahoja vastakkainasetteluja ei synny eri kunnista ja eri puolueista tulevien valtuutettujen välillä. Asia on yhteinen, demokraattinen päätöksenteko ja toiminta pirkanmaalaisten ja Pirkanmaan parhaaksi suurimmasta pienimpään.

 

Erkki Paloniemi,
aluevaaliehdokas (kok.),
emeritus kunnanjohtaja,
Vesilahti