Maakala – neulansilmässä

Maakalan asuinalue pamahti kuntalaisten tietoisuuteen puu- ja pusikkoraivausten kautta. Asia tuli iholle, olinhan juuri muuttanut alueelle.

Alue edustaa Lempäälän uusia, rakennettuja kaavoitusalueita, sijaitsee upealla paikalla: vesistön äärellä. Täällä on paljon lapsiperheitä ja koiria, mutta myös meitä ikäihmisiä.

Ensin kiinnitin huomiota Maakalantiellä koirankakkapussien jätesäiliöiden miltei puuttumiseen. Ei kuulemma saada lisää, kun pitää ne myös tyhjentää! Mutta eikö samalla tyhjennysreitillä tyhjenisi vähän useampikin pönttö. Pieni parannus ja kannustaminen jätösten korjaamiseen. Sitten kiinnitin huomion vähän ankeannäköiseen lasten leikkipuistoon. Talousarviossa v. 2022 oli yhden lasten leikkipaikan kunnostus: kilpailua tulee.

Tämän jälkeen katselin kaavakarttaa; VL-merkintöjä siellä, upeaa! Kun alueella kävelin, huomasin että VL-alueethan ovat pajupusikkoa ja virkistysalue peltotilkku. Mieleen nousi ajatus asumisen viihtyvyydestä, johon kuuluu mitä suurimmassa määrin ympäristö. Muistin valtuustoseminaarissa käydyt keskustelut asuinalueiden viihtyvyyden lisäämisestä kunnan vetovoimaa ja  houkuttelevuutta lisäävänä  tekijänä.

En tiennyt vielä silloin, että asioiden ympärillä oli toimittu alueen asukkaiden taholta, ehkä erilaisen intressin pohjalta kuitenkin kuin tässä ajattelen.

Riitoihin ei soisi asioitten menevän, se ei tiedä hyvää. Tavoitteena tulee olla alueen ympäristön saattaminen arvoiseensa tilaan: korostamaan kanava-aluetta ja vesistöympäristöä ja saamaan ne ihmisten terveyttä ja hyvinvointia palveleviksi alueiksi. Tämä varmaan on meidän kaikkien tahto.

Kunnassa on hyväksytty suunnitelma: puistoväylät viheralueille seuraten kaavaa. Se on ollut valituksen alaisena ja odottaa ratkaisuaan. Toivottavasti se ei viivytä alueen rakentumista ja siistimistä. Tällä on kiire onhan alue pian kaavanmukaisesti muuten rakentunut.

Kaavanmukaisten VL-alueiden, lasten leikkipuistoa unohtamatta, rakentuminen on kallis investointi ja voi vaatia toteutuakseen  vaiheistamista useammalle vuodelle. Mutta alkuun olisi päästävä.

Uskon kunnan tahtotilaan vetovoimaisen kunnan rakentumisesta. Siinä suurta osaa näyttelevät siistit, hoidetut VL-alueemme.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri
kunnanvaltuutettu (keskusta)

 

Lue myös:

Puistoväyliä koskeva suunnitelma hiertää Maakalassa – Hallinto-oikeudelle jätetty valitus on kunnan mukaan perusteeton