Sunnuntain aluevaalit käänsivät uuden sivun Suomen historiassa. Maan hallintoon tulee uusi porras kuntien ja valtion väliin.
Onhan meillä ollut ennen läänejä, mutta ne olivat puhtaasti hallintoelimiä, historiallisia jäänteitä, eikä niissä ollut demokraattista tasoa lainkaan.
Hyvinvointialueen tehtäväksi tulevat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä pelastustoimi.
Aluevaltuuston tehtävänä on tehdä päätöksiä, joiden tuloksena kaikki nämä tehtävät hoidetaan tasapuolisesti kaikissa Pirkanmaan 23 kunnassa. Onhan siinä savottaa kerrakseen.
Vaalien tuloksena yhdeksän kuntaa jäi kokonaan ilman edustajaa.
Aluevaltuuston valitut eivät toki toimi kotikuntiensa edustajina, mutta onhan heillä tuntemus kotikuntansa palvelujen tilasta. 39 tamperelaista aluevaltuutettua tuskin tuntee kovinkaan hyvin esimerkiksi Akaan palvelujen nykytilaa.
Yli puolet valituista ovat nykyisiä luottamushenkilöitä. Mitä tästä pitäisi ajatella?
On varmasti hyvä, että aluevaltuustossa istuu myös nykyisiä valtuutettuja, joille esimerkiksi sote-asiat ovat ennestään tuttuja. Kotikunnan valtuustossa valitut voivat kyllä joutua kovan kritiikin kohteeksi, jos aluevaltuuston päätökset eivät miellytä.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että Pirkanmaan hyvinvointialueen suurimmat haasteet ovat tietotekniset järjestelmät ja hoitohenkilökunnan puute. Rahaakin tarvitaan lisää.
Valtakunnallinen äänestysprosentti jäi 47,5 prosenttiin. Kehnosta tuloksesta virisi jälleen keskustelu äänioikeuden laajentamiseksi 16-vuotiaisiin, jonka uskotaan nostavan äänestysprosenttia.
Kun perälauta vuotaa, heitetään kuormaan lisää lastia eli kun ihmiset eivät äänestä, lisätään äänestäjien määrää madaltamalla ikärajaa.
Eikö nyt pitäisi ensin yrittää aktivoida nykyisiä äänestysikäisiä? Siellähän se ongelma ja epäluottamus on.
Veikkaan, että aika moni kokee, ettei äänestämällä voi vaikuttaa ja siihen kokemukseen pitäisi saada aikaan muutos.