Vesijohtojen ja viemäreiden jäätyminen on jokatalvinen ongelma – Veden jättäminen valumaan voi johtaa vielä suurempiin ongelmiin

Juurikiven mukaan vesiputken jäätyminen pahimmassa tapauksessa halkaisee putken, koska kyse on kapeasta putkesta. Halkeamasta vesi saattaa päästä tihkumaan rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita, jollei asukas huomaa vuotoa esimerkiksi vesimittarin kohonneesta lukemasta. Kuva Kukka Salmiovirta.

Putket ja viemärit jäässä. Hana jätetty varmuudeksi hiljalleen vuotamaan. Halkeamia putkissa.  Viemäri tukossa. Kosteusvaurioita. LVI–asiantuntijan hälyttäminen sunnuntai-iltana paikalle.

Jani Juurikivi Suomen LVI-liiton Pirkanmaan paikallisyhdistyksestä hymähtää kuunneltuaan ongelmalistausta.

– Kyllähän noita kaikkia ongelmia on tietysti olemassa, mutta lähtökohtaisesti näitä ei esiinny, jos rakentaminen on alun perin tehty oikein ja huolella. Silloin ei oikeastaan ole vaaraa jäätyvistä vesijohdoista tai viemäreistä, Juurikivi toteaa.

Pakkanen pakenee kaivoihin

Putkien ja viemäreiden riski jäätymiseen on suuri silloin kun kova pakkanen nopealla tahdilla lauhtuu ja ilma lämpenee.

Sulanapitokaapeli on yksi mahdollisuus ennaltaehkäistä putkien jäätymistä pakkasella. Kaapeleita löytyy eri pituuksilla. Jani Juurikivi kertoo, että monesti jäätymiselle riskialttiita kohtia ovat esimerkiksi piharakennuksiin vedetyt putket, joita ei ole riittävästi eristetty tai upotettu tarpeeksi syvälle. Kuva Kukka Salmiovirta.

– Pakkanen ikään kuin pakenee kaivoihin, jos sitä niin haluaisi kuvata, Juurikivi kertoo.

Silloin jos esimerkiksi viemäreissä on kaltevuusongelmaa, niin jätevedet jäätyvät sinne viemäriin. Nykyään jäätymisongelmia on paljon vähemmän kuin aiemmin. Kerrostaloissa ongelmaa ei käytännössä ole ja uudemmat pientalot on rakennettu nämä asiat hyvin silmällä pitäen. Juurikiven mukaan riski on olemassa erityisesti silloin kun viemäri- ja vesiputkia vedetään rakennuksesta toiseen pihan poikki ja kohtuullisen pinnassa.

– Tällaisia ovat esimerkiksi pihasaunat, ulkorakennukset, autotallit ja eläinsuojat.

Jäätymiseltä on mahdollista suojautua

Taloissa, joissa on putkien jäätymisriski, ennaltaehkäisy on tärkeää.

– Usein kuulee sanottavan, että hana pitäisi jättää hiljalleen valumaan, jotta putket eivät jäädy. En kuitenkaan suosittele sitä. Jos käy niin, että hana on viikon lomareissun ajan valumassa ja viemäri on reissun aikana jäätynyt, voi kotiin tullessa odottaa ikävä yllätys. Lainehtiva lattia, Juurikivi kuvaa.

Valumisvauhdin pitäisi olla melko kova, jotta virtaus olisi riittävää ja pitäisi myös viemärit auki. Se taas on vedenkulutuksellisesti täysin kestämätön toimintamalli.

– Älkää jättäkö hanoja valumaan, Juurikivi tiivistää.

Kuvassa keskellä näkyy sulanapitokaapeli, joka on asennettu putken sisään. Jani Juurikiven mukaan uudemmissa rakennuksissa putket harvoin jäätyvät. Jäätymisongelmat ovat vähentyneet reilusti kun alunperin rakennetaan huolella. Vanhemmissa kohteissa ensiarvoisen tärkeää on huolehtia muun muassa eristyksen riittävyydestä putkien osalta sekä sisällä että etenkin ulkona. Kuva Kukka Salmiovirta.

Ennaltaehkäisyyn valitut toimenpiteet riippuvat siitä, kuinka paljon on valmis taloudellisesti satsaamaan. Liian lähellä maan pintaa kulkevat putket voidaan lisäeristää tai sijoittaa syvemmälle, mutta tähän vaaditaan usein maanrakennustöitä.

– Hyvä eristys on tärkeä niin sisäpuolen rakenteissa kuin ulkopuolellakin, Juurikivi muistuttaa.

Jollei maanrakennustöihin ole halua, voi asennuttaa putkiin sulanapitokaapelin. Nimensä mukaisesti sen avulla putket pysyvät sulina.

– Niitä löytyy eri mittaisina mutta saattavat tarvita kohteesta ja asennustavasta riippuen sähkötöitä, Juurikivi pohtii.

Jäätyneen putken omatoiminen sulatus

Onko putkien sulatus omatoimisesti mahdollista?

– Missään nimessä avoliekillä toimivilla laitteilla putkia ei saa lähteä sulattamaan. Tohottaminen ei siis käy, Juurikivi varoittaa.

Myöskään hiustenkuivaimet tai kuumailmapuhaltimet eivät ole turvallisia putkien sulatukseen. Rakennuslämmittimellä voi kokeilla, mutta ei ole takeita onnistuuko se.

– Vesi johtaa lämpöä ja jos jäätynyt kohta on lähellä, niin mahdollisuus tietysti on. Paras toimintamalli on kuitenkin ennaltaehkäisy, Juurikivi muistuttaa.

Kukka Salmiovirta