Aluevaltuutetut ovat Pirkanmaan asukkaita varten

Aluevaltuutetut on valittu ja on töiden aika.
Hämmästyneenä seuraan (esim. paikallislehdistä ja some) ehdokkaana olleiden ajatuksia, jopa moitteita siitä, ettei ääniä ole keskitetty oman kunnan ehdokkaalle. Koko sote- uudistuksen ajatuksena on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden uudistaminen siten, että ihmisille saadaan tasavertaiset ja laadukkaat palvelut asuinpaikasta riippumatta ja vielä kustannustehokkaasti.

Aluevaltuutetut kehittävät ja huolehtivat koko Pirkanmaan alueen sote ja pelastusalan palveluista, maakunnan reuna-alueiden asukkaita unohtamatta! Ehdokkaan kotipaikalla, joka myös saattaa muuttua, jopa valtuustokauden aikana, ei pitäisi olla merkitystä tuon tehtävän hoitamisessa. Iso merkitys on erikokoisten kuntien asukkaiden palvelutarpeiden selvityksellä samoin kuin aluevaltuutetun osallistumisella kokouksiin ja siten päätöksentekoon, aidolla kiinnostuksella sote- ja pelastusalan asioihin sekä palveluiden kehittämiseen ihmisten palvelutarpeet edellä. Yhdessä tekemisen pitää onnistua.

Ajatus äänten keskittämisestä ns. “oman kunnan ehdokkaalle” saattaisi tarkoittaa sitä, että valtuutettuja ei sitten olisikaan muualta kuin Tampereelta. Toivottavasti jatkossa jokainen äänestäjä valitsee ehdokkaansa ilman painostusta ja moitteita, omien arvojensa mukaisesti. Aluevaltuutetun työ vaatii varmasti aikaa. Ehdokkaiksi lähteneiden toivon arvioineen realistisesti ajankäytönsä mahdollisuudet.

Vallan keskittyminen liiaksi samoille henkilöille, eri päätöksentekoelimissä, on sitten oma juttunsa, jonka järkevyyttä äänestäjän kannattaa pohtia, kuten myös ehdokkaiden intressejä ehdokkaaksi lähtemisessä? Äänestäjien äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa myös se, kuinka puolueet ovat onnistuneet ehdokasasettelussa. Onko äänestäjän mahdollista löytää itselle sopiva ehdokas?

Toivottavasti äänestimme järkevästi ja saimme aluevaltuustoon monipuolista, erityisesti sote- ja pelastusalan osaamista. Kyse ei lopulta ole politiikasta, eikä vallasta, vaan verovaroista ja niillä meille tuotettavista palveluista.

Miia Rajala,
Pirkanmaan ex-aluevaaliehdokas nro 369,
Keskusta