Hakkarissa räväkät piiri- ja parahiihdot – Suksikelkassa tasurilla ylämäkeen

Kelkkasarjan Soile Knuuttila Lahden Hiihtoseurasta sai palkintonsa hiihdon tukijalta Soile Peltoniemeltä ja kilpailun johtajalta Samuli Kivistöltä. Kuva: Ella Noora Haapalehto

Hämeen piirinmestaruushiihdot ja valtakunnallinen paracup sunnuntaina Hakkarissa vetivät noin 190 osallistuja, mikä näinä korona-aikoina on hyvä määrä. Ihan kaikki ilmoittautuneet eivät startanneet. Kymmenkunta osallistujista oli parahiihtäjiä eri puolilta Suomea. Kilpailu käytiin vapaalla hiihtotavalla.

Liika lumi hieman hankaloitti Lempäälän Kisan ennakkojärjestelyitä, mutta itse kilpailua kostea lumisade ei juurikaan häirinnyt. Kilpailua pyöritti Hakkarissa yli 30 talkoolaista.

Tapahtuman johtaja Samuli Kivistö ja muutkin kuulivat kiitoksia hyvistä järjestelyistä.

– Olihan siinä kieltämättä aika paljon tekemistä ennaltakin, mutta onneksi sää ja osin tautitilannekin oli puolellamme. LeKiläisille tuli paljon mitaleita ja muita hyviä sijoituksia. Mahdollistimme kilpailun myös parahiihtäjille, mikä lisää hyvää mieltä.

Hiihdossa kilpailevista paraurheilijoista enemmistö osallistui Hakkarin kisoihin. Kyse oli cup-sarjan kolmannesta osakilpailusta. Yhtään näkövammaista ei ollut, mutta sen sarjan ykkönen valmistautuu parhaillaan Vuokatissa Pekingin paralympialaisiin heti varsinaisten kisojen jälkeen. Eräs kehitysvammaisista sanoi, että hienoa päästä joskus kisailemaan muiden kanssa samoille laduille.

Kelkkahiihdossa suksien päälle on rakennettu kelkka. Kuvassa kelkkahiihtäjä Erkki Ojala muutaman vuoden takaisesta Parahiihto-cupista kuva: Touho Häkkinen

Liikuntarajoitteisista kolme kelkkahiihtäjää työnsi tasurilla 1–3 kilometriä. Kullekin on rakennettu suksien päälle vamman laadusta riippuen matala ja sopiva kelkka.

Kelkkahiihtäjien reitti kulki vesitornin alakautta, jonka jatkeena olevaan jyrkkään nousuun he tarvitsivat hieman apuja. Matti Urvanta ja paraosion vastaava Heidi Haapalehto varmistivat takaa aina hiihtäjän sauvojen irrotessa uuteen tasatyöntöön, ettei kilpailija liukunut alas päin. Kelkkahiihtäjätkään eivät tyydy tasamaan latuihin. Hakkarin jyrkässä tönkäreessä sallittiin avustus.

 

Piirinmestaruuksia tuli roppakaupalla. Lekiläiset ottivat seitsemän ykkössijaa: N9 Aino Siivonen,  N 11 Anni Siivonen, M 12 Saku Repo, M 13 Joonas Kolehmainen, M 15 Oliver Kaikkonen, M 20 Atte Urvanta ja Otto Urvanta (liikuntavamma) sekä M 45 Arto Hakala, joka tuumi osallistuvansa poikasten sarjaan, kun 50 täyttäneille ei ollut sarjaa.

Naisten vitosen voitti moninkertainen Hakkarin kävijä, Ski Jyväskylän kuntokone Sini Alusniemi. Hämeen piirinmestriksi hiihti kuitenkin kilpailun kakkonen Hilla Niemelä. Vuosia LeKi:n hiihtokoulussa ja nuorissa sompaillut valittiin nuorten MM-kisoihin Norjaan. Vuokatissa nykyisin elelevä Hilla edustaa Ikaalisten Urheilijoita.

Kolmossijasta ottelivat LeKi:n Oona Kettunen ja Heta Jalonen – Oona voitti 1,3 sekunnilla. Nuorempiinkin sarjoihin tuli harmittavia nelossijoja, toki muitakin ihan kärkipäähän.

 

LeKi:n Oliver Kaikkonen hiihti sarjan M15 Hämeen mestariksi. Kuva: Antero Korhonen