Ilmastotyötä tehdään Pirkanmaalla laajalla rintamalla, MUUTOS-teemalehti syventyy aiheeseen

Vesilahtelainen puuveneiden tekijä Jorma Nytorp tietää, että perinteinen puuvene on ilmastoystävällinen kulkuväline. Puuvene on lisäksi pitkäikäinen. Materiaalit ovat luontoystävälliset, kuten mäntylauta ja terva. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Vesilahtelainen puuveneiden tekijä Jorma Nytorp tietää, että perinteinen puuvene on ilmastoystävällinen kulkuväline. Puuvene on lisäksi pitkäikäinen. Materiaalit ovat luontoystävälliset, kuten mäntylauta ja terva. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirmediat julkaisee keskiviikkona 2. maaliskuuta Akaan Seudun, Lempäälän-Vesilahden Sanomien, Oriveden Sanomien, Pirkkalaisen, Sydän-Hämeen Lehden ja Ylöjärven Uutisten liitteenä kaikkien aikojen ensimmäisen ilmastonmuutokseen keskittyvän teemalehden. Sen nimi on MUUTOS – ilmastoystävällinen ja kestävä elämä.

Kohtaamme ilmastonmuutos- ja ilmastotyö-termin kaikilla elämän osa-alueilla. Eikä ihme, sillä muiden muassa projektipäällikkö Liisa Hyttinen kiittelee, että Pirkanmaalla ilmastotyötä tehdään ahkerasti, omatoimisesti ja kattavasti monella tasolla. Hyttinen on ilmastotyössä näköalapaikalla, sillä hän paiskii hommia ilmastonmuutoksen hillitsemistä edistävässä CANEMURE-hankkeessa.

Tamperelainen Oras Tynkkynen on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien Sitran kestävyysratkaisut-teeman vanhempana asiantuntijana. Tynkkynen pitää tuiki tarpeellisena, että kaupunkien ja maaseudun välille nousseet raja-aidat saataisiin kaadettua ilmastomuutostalkoissa. Hänen mukaansa Suomessa on kaikki mahdollisuudet ratkaista ilmastohaasteet järkevästi niin, ettei elämä esimerkiksi haja-asutusalueilla vaikeudu.

Pirkan Kylät tunnetaan valtakunnallisesti uraauurtavana tulevaisuushankkeiden toteuttajana. Yhdistys on pyöräyttänyt käyntiin uutukaisen Pirkanmaan ilmastoviisaan kylähankkeen. Sen vetäjäksi on palkattu kangasalalainen Aino Syrjä.

Vesilahtelainen veneenveistäjä Jorma Nytorp on pohdiskellut puuveneitä rakentaessaan ilmastomuutoksen syitä ja seurauksia.

Pirmedioiden paikallislehtien toimittajat ovat etsineet suuren joukon mielenkiintoisia ihmisiä, tahoja ja yrityksiä, jotka ovat ottaneet ilmastonmuutoshaasteen omakseen.

MUUTOS-teemalehti on formaatiltaan leikattu tabloidi.

MATTI PULKKINEN