Perjantaina 4.3.2022 kello 9.45 lähes kaikki Euroopan ja Ukrainankin radioasemat soittivat samaan aikaan Beatlesien kappaleen Give Peace A Chance. En mahtanut mitään sille, että kyyneleet nousivat silmiini. Rauhanlaulu liikutti, vaikka se olikin aikoinaan tehty vastustamaan Yhdysvaltain sotaa Vietnamissa. Kyllä rauha aina sodan voittaa.
Pieni ihminen miettii, onko minun vaatimattomilla teoillani mitään merkitystä tässä valtavassa myllerryksessä. Kun muutkin ihmiset niitä tekevät, kertyy niistä yhteensä paljon. Olen vuosikausia ollut Planin kuukausilahjoittaja. Minulla on kummityttö Afrikan ehkä köyhimmässä maassa Guinea-Bissaussa. Pikkusummista on kertynyt vuosien varrella tuhansia euroja työskentelyyn lasten, erityisesti tyttöjen hyväksi.
Ennen Ukrainan sotaa ehdin lähettää rahaa lievittämään Afganistanin nälänhätää. Ukrainaan on lähtenyt minulta tukea Unicefin. Planin ja Amnestyn kautta. Raha on helpoin tapa auttaa. Liiankin helppo. Nyt kun Ukraina on päällimmäisenä esillä, unohdamme Afganistanin, Palestiinan, uiguurit …
Ei pidä väheksyä omia tekemisiään. Ihan hyvä on laittaa Facebook-profiiliinsa Ukrainan lippu tai rauhankyyhky. Ihan paikallaan on osallistua mielenosoitukseen, vaikka vain seisoisi ihan hiljaa. Totta kai voi allekirjoittaa adressin.
Historiassa on paljon esimerkkejä siitä, että kun ihmiset saavat tarpeekseen, niin tapahtuu muutos. Kun hiukan huonosti muotoiltu virallinen ilmoitus ymmärrettiin väärin, niin itä-Berliiniläiset yksinkertaisesti marssivat länteen ja purkivat muurin. Samalla kaatui DDR ja Saksat yhdistyivät. Kun Neuvostoliiton perustuslaissa oli pykälä, jonka mukaan neuvostotasavalloilla oli oikeus erota (tietysti oli ajateltu, ettei pykälää koskaan olisi tarvittu), niin sopivan hetken tultua Viro yksinkertaisesti päätti erota. Portugalin diktatuuri heitettiin neilikkavallankumouksessa lähes verettömästi romukoppaan, kansa oli saanut tarpeekseen.
Internetistä osui silmiini yhdysvaltalaisen psykologi Abraham Maslowin kysymykset
- Jos et sinä, kuka?
- Jos ei nyt, koska?
Helposti ajatellaan, että tarttis tehdä jotain. Kukahan tekisi? Voisinkohan se olla minä? On monia asioita, joita voisin tehdä. Entä milloin olisi sopiva ajankohta: huomenna, sitten kesällä tai kun pääsen eläkkeelle? On monia asioita, joita voisin tehdä jo tänään. Teen sitten kesällä lisää ja eläkkeellä loput. Maslow oli kehittämässä niin sanottua humanistista psykologiaa. Tunnetuin hänen ajatuksensa on tarvehierarkiasta, jossa pohjalla on fysiologiset perustarpeet ja huipulla itsensä toteuttamisen tarpeet. Nyt on turvattava ihan ruoka, puhtaus, lämpö …
Nyt jos koskaan, on maltti tarpeen. Sodan uhreja ovat tavalliset ihmiset, äidit, lapset, nuoret miehet jotka on pakotettu taistelemaan. Sodan jälkeen elämä jatkuu.