Kisalaisille loistosijoja Hopeasompafinaaleissa – Tapahtuma on alle 16-vuotiaiden hiihdon vuotuinen huipentuma

16-vuotiaiden viestissä LeKi:n joukkue Oliver Kaikkonen (vas.), Otso Luodeslampi ja Antti Urvanta oli kuudenneksi paras. Palkintopytty oli kokoansa arvokkaampi. Kuva: Tero Kaikkonen

Lempäälän Kisan hiihtojuniorien ja huoltajien matka kauas Taivalkoskelle ei ollut lainkaan hukkataival. 18.–20. maaliskuuta järjestetyissä Hopeasomman finaalihiihdoissa pienehkö joukkue – kahdeksan kilpailijaa ja kymmenisen huoltajaa – otti loistosijoituksia eikä varsinaisia epäonnistumisia tullut.

Kyseessä on alle 16-vuotiaiden hiihdon vuotuinen huipputapaus. Virallisesti Suomen mestaruuksista hiihdetään vain yli 17-vuotiaissa, mutta Hopeasompatapahtumaa voidaan pitää 13–16-vuotiaiden ikäluokkien ”SM-hiihtoina”. Osallistujia Taivalkoskella oli noin 800.

Parasta antia olivat poikien viestit sarjoissa M14 ja M16.  Nuorempi trio hiihtojärjestyksessä Joonas Kolehmainen, Eero Siivonen, Aapeli Karislahti oli 5. liki 30 joukkueen 3×3 kilometrin kisassa. Vanhemmat pojat 5 kilometrin osuuksin hiihtojärjestyksessä Otso Luodeslampi, Oliver Kaikkonen, Antti Urvanta oli 6. Viestit hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla.

Henkilökohtaisilla matkoilla parhaiten eli seitsemänneksi kisalaisista sijoittui sarjan M16 Otso Luodeslampi XCX-sprintissä. M14: ssä Joonas Kolehmainen oli 21., Aapeli Karislahti 22., Eero Siivonen 40. sekä sarjaan alaikäiset Saku Repo 71. ja Joona Kivistö 84. Osallistujia tässä sarjassa oli peräti 108. Alaikäiset Joonas, Eero, Saku ja Joona pääsevät samaan 14-sarjaan vielä ensi vuonnakin. Vasta muutamana talvena kisailtu uudenlainen sprintti vaatii tavanomaisen nopeushiihdon lisäksi erityistaituruutta: pujottelua ylä- ja myötämäkeen, kaarroksia ja kumpareikkoa.

M13:n vapaalla kolmella kilometrillä Joonas Kolehmainen oli 10. ja Eero Siivonen 12.  Hyville sijoille luistattivat myös Saku Repo (32) ja Joona Kivistö (36). Kilpailuun starttasi 77 poikaa.

Vuotta vanhempien 5 km:llä Aapeli Karislahti oli 24. M15 sarjassa Oliver Kaikkonen päätyi sijalle 14. Antti Urvanta paineli M16 sarjan 8 kilometrillä sijalle 22., pikamenijä Otso Luodeslampi oli 45.

Taivalkosken ”Hoppareissa” oli LeKi:ltä vain poikia. Ensi talvena kisaillaan Lahdessa, jossa todennäköisesti nähdään isompi joukkue ja tyttöjäkin.

Seurojenvälisissä pisteissä LeKi oli 12. Muista hämäläisseuroista Hämeenlinnan Hiihtoseura oli 3., Tampereen Pyrintö 10. ja Kangasalan Kisa 19.  Seurakilpailun voitti taas Espoon Hiihtoseura ja toisena oli Joensuun Kataja. Pisteille ylsi 107 seuraa.

Joonas Kolehmainen (vas), Eero Siivonen ja Aapeli Karislahti hiihtivät 14-vuotiaiden viestissä viidenneksi. Hyvää sijoitusta osattiin odottaakin. Kuva: Helena Joutsiniemi