Uudistus on sekä yritysmyönteinen että eriarvoisuutta vähentävä

Jocka Träskbäck kirjoitti kelakorvauksista otsikolla ”Kelakorvausten leikkaus eriarvoistaa” 23.3. lehdessä. Kaikki ovat olleet huolissaan hyvinvointialueiden rahoituksesta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen siirto kunnilta hyvinvointialueille on niin laaja uudistus, että sen rahoittaminen vaatii uusia toimia, joita tehdään varmasti vielä usean vuoden ajan.

Kelakorvausten lasku on osa tätä kokonaisuutta. Tällä muutoksella siirretään 64 miljoonaa euroa hyvinvointialueiden käyttöön.

Kelakorvauksen osuus yksityisten terveyspalveluiden hinnoista on ollut tähänkin asti hyvin pieni. Yleislääkärillä käynnistä 72,50 (20 min) on kelakorvauksen jälkeen jäänyt itselle maksettavaksi 63,50, ja hampaan paikkauksessa 91 euron hinnasta, kelakorvausta on saanut 10 euroa. Tästä voi selkeästi päätellä sen, että pienituloinen ei ole tähän astikaan voinut käyttää yksityisiä palveluita. Kun taas hyvätuloiselle ei taida olla mitään merkitystä sillä, maksaako hän lääkärikäynnistään 10 euroa enemmän vai vähemmän. Kelakorvauksen pieneneminen tuskin saa hyvätuloista siirtymään käyttämään julkisia palveluita.

Hallituksen hyvinvointialueille siirtämät rahat eivät ole korvamerkittyjä. Aluevaltuustoissa päätetään, mihin nyt saatavat 64 miljoonaa käytetään. Toivon, että tällä rahalla keskitytään siihen, että kaikilla on mahdollisuus käyttää terveyspalveluita oman hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitämiseen. Palvelusetelit ja erilaiset ostopalvelusopimuksetkin edistävät terveyden tasa-arvoa paremmin kuin nykyiset kelakorvaukset.
Näiden mietteiden valossa nyt tehtävä uudistus on sekä yritysmyönteinen että eriarvoisuutta vähentävä.

 

Satu Kosola, Vasemmisto

kunnanvaltuutettu Lempäälä

varavaltuutettu Pirkanmaan hyvinvointialue