Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat

Paloniemen Erkille edelleen onnitteluni aluevaltuustopaikasta.

LVS 25.4. olevaan Erkki Paloniemen “Ilman valtuustopaikkaa jääneet kunnat eivät saa jäädä lapsipuolen asemaan”- kolumniin päätin kirjoittaa vastineen. Varmistaakseni, että ymmärsin otsikon oikein, niin “Lapsipuolen asema” -määritelmä sivistyssanakirjan mukaan tarkoittaa kuvakielessä hyljeksittyä tai toisarvoista asemaa. Otsikossa sana “kunnat”- on mielestäni harhaanjohtava, koska kuntalaisille/asukkaille aluevaltuusto palveluverkon rakentaa, ei kunnille.

Sosiaali-, terveys ja pelastusala on hyvin pitkälle lakien säätelemää toimintaa. Kun valitut aluevaltuutetut hoitavat tehtävänsä perustuslain ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastusalan lakien säätämällä tavalla, Paloniemen huoli “ilman valtuustopaikkaa jääneiden kuntien lapsipuolen asemasta” on aiheeton. Aluevaaleissa ei valittu Tampereen, Vesilahden, Akaan tai edes Lempäälän edustajia vaan koko Pirkanmaan alueen asukkaiden edustajia – kaikki 79 valtuutettua. Tehtävien päätöksien tulee perustua lakiin ja valtuutetun jääviys päätöksiin on huomioitava.

Paloniemi on Pirkanmaan alueen valtuutettu ja hänen tehtävänään on huolehtia yhdenvertaisista palveluista koko Pirkanmaan alueen asukkaille. Yhtäkään Erkin mainitsemaa “23 ilman edustajaa” jääneen kunnan asukkaista ei jätetä “lapsipuolen asemaan”. Suomen perustuslaissa yhdenvertaisuusperiaate viittaa sekä syrjinnän kieltoon että ihmisten yhdenvertaisuuteen lain edessä. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä kuten asuinpaikka, sosioekonominen asema ja varallisuus. Nämä eivät saa vaikuttaa ihmisen oikeuksiin saada erilaisia palveluja!

“Aluevaltuusto on yleisillä vaaleilla valittu toimielin, ei siis toimielin, johon kunnat valitsevat edustajansa”- kuten Paloniemi kirjoitti. Yleisillä vaaleilla, me äänioikeutetut (ei kunnat), valitsimme ehdokkaista sen, jonka ajattelemme parhaiten huolehtivan verovaroin tuotettavista palveluistamme.

Haasteet ovat valtavat, kuten Erkki kertoi. Onnea siis matkaan ja pirkanmaalaisten parhaaksi, kuten Paloniemen slogan kuului.

 

Miia Rajala
Keskusta/Pirkanmaa

Lue myös:

Ilman valtuustopaikkoja jääneet kunnat eivät saa jäädä lapsipuolen asemaan