Muutama viikko sitten tällä paikalla toimittaja Katariina Rannaste pohti valtuustoaloitteiden merkitystä ja tavoitteita. Hän totesi muun muassa, että valtuustoaloitteista ei ole säädetty kuntalaissa vaan yleensä kuntien hallintosäännössä, eli sikäli valtuustoaloitteilla ei ole samanlaista lainsuojaista vastausvelvollisuutta kuin kuntalaisaloitteilla.
Kolumnin siivittämänä jäin puolestaan pohtimaan kuntalaisaloitteiden merkitystä ja ylipäätänsä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Päinvastoin kuin usein väitetään, yksittäisellä kuntalaisella on monia vaikuttamisen mahdollisuuksia paitsi välillisesti myös aivan suoraan. Tutuin ja väittäisin paras keino on äänestää vaaleissa. Kuntavaalien ohella aluevaalit uuden väliportaan hallinnon myötä mahdollistavat myös kuntalaisten vaikuttamista moniin keskeisiin heille tärkeisiin asioihin.
En pysty nojaamaan tilastoihin, mutta vakaa käsitykseni on, että kuntalaiset vieroksuvat kuntalaisaloitteita. Onko syynä julkisuuden pelko vai ajatus, ettei aloite johda kuitenkaan mihinkään? Mene ja tiedä. Huomionarvoista kuitenkin on, kuten Rannastekin toteaa, kuntalaisaloitteilla on lainsuojainen vastausvelvollisuus. Siihen on pakko reagoida tavalla tai toisella.
Omasta kokemuksesta tiedän, että määrätietoinen ja sinnikäs toiminta aloitteen puolesta voi johtaa myönteiseen lopputulokseen, vaikka aloitetta olisi ensin kampittamassa osa kunnan hallintoa ja sen korkein johto. Tein nimittäin aikoinaan entisessä kotikunnassani aloitteen vammaisneuvoston perustamisesta paikkakunnalle. Elettiin 80-lukua ja vammaiset ihmiset haluttiin vielä silloin piilottaa kamarin nurkkiin ja eikä heidän oikeuksia ja pyrkimyksiä tasavertaisuuteen silloin tietenkään tunnistettu. Niinpä kuntalaisaloitteeni koki ensin täydellisen tyrmäyksen. Aloitetta ei onneksi politisoitu, mutta sain hankkeelleni tukea yli puoluerajojen. Tässä kohtaa onkin pakko nostaa myös poliittisen voiman merkitys aloitteita edistettäessä. Eli jos asia on epäpoliittinen, sille kannattaa hakea poliitikkojen tuki ja näin varmistaa aloitteen läpimeno. Itse tein juuri niin. Kaupunginvaltuusto päätti myöhemmin yksimielisesti perustaa Oulaisiin joukossaan maan ensimmäisiin kuuluvan vammaisneuvoston.
Suomi on yhdistysten luvattu maa. Kuntalainen voi yhdistysten, eri verkostojen ja nykyään tietysti somen kautta vaikuttaa monella tapaa. Ei sovi myöskään unohtaa perinteistä mielipidekirjoitusta vaikkapa paikallislehteen. Moni asia on saanut alkunsa tai nytkähtänyt ratkaisevasti eteenpäin juurikin lukijan kirjoituksesta.