Slovakkiryhmä piipahti Helsingistä Tampereella: ”Katsotaan rauhassa, ei tämä vielä ohi ole”

Tampereella on vieraillut pitkin MM-turnauksen ensimmäistä viikkoa faneja myös Helsingissä pelattavasta alkulohkosta. Esimerkiksi saksalaisia on ollut iso joukko Itävallan peleissä, ja slovakkeja piipahti paljon torstaisessa ottelussa Tšekki–Latvia.

Lähdettiin myöhäispeliin, kun kerta Slovakialla oli välipäivä Helsingissä. Näimme siellä bussin ikkunasta, miten paloautot kaahasivat jäähallille Saksan ja Tanskan ottelua myöhästyttänyttä tulipaloa sammuttamaan, Juri Vejtko kertoo.

Hän sai mukaansa kuusi muuta popradilaista, jotka ovat suorastaan MM-kiekkoveteraaneja, sillä porukka on nyt kymmenettä kertaa näissä merkeissä liikkeellä. Näiltä faneilta löytyy siis perspektiiviä vertailla eri isäntäpaikkakuntia.

Miky Sad (vas.) ja Juri Vejtko ovat viihtyneet 10:nnessä MM-turnauksessaan niin Helsingissä kuin Tampereellakin.

– Parhaat ovat olleet Minsk 2014 ja Pietari 2016, Miky Sad vastaa.

– Minskissä kaikki oli todella halpaa – toisin kuin Suomessa, hän perustelee.

– Niin oli, ja Pietari taas oli kaupunkina hieno kaikkine vanhoine rakennuksineen, museoineen ja muine kohteineen. Eremitaasissa emme ehtineet tosin käydä, Juri muistelee.

Haastatteluhetkellä popradilaiset fiilistelivät Tampereen Keskustorin lukuisten ravintolaparakkien keskellä sekä seurasivat Yhdysvaltain ja Ison-Britannian ottelun ratkaisuhetkiä isolta screeniltä.

– Hyvä on ollut Helsingissäkin, mutta täällä näyttäisi vielä paremmalta. Siellä kun ei ollut tällaista katselupaikkaa, Miky kehuu Tamperetta.

– Kaupunkinnekin näyttää oikein hyvältä, ja odotan suurella mielenkiinnolla Arenaan tutustumista, Juri nyökkää.

Tämä iskuryhmä ei ole jäänyt Helsingissäkään hotellille pyörimään otteluiden välissä, vaan on tutustunut pääkaupungin nähtävyyksiin.

– Olemme käyneet museoissa, Suomenlinnassa, Suurkirkossa ja Korkeasaaressa. Pyrimme käymään aina paikallisessa eläintarhassa, koska se on niin rentouttavaa ja mielenkiintoista, Juri paljastaa.

”Täällä pelaavat eri joukkueet kuin Pekingissä”

Slovakia ihastutti helmikuisissa Pekingin olympiakisoissa raikkaalla peli-ilmeellään, joka johti yllättävälle pronssisijalle. MM-turnaus on toistaiseksi sujunut vaihtelevissa merkeissä, mutta Juri ja Miky eivät ole heittäneet kirvestä kaivoon.

– Sveitsi-ottelusta jäi paljon hampaankoloon, kun emme hyödyntäneet edes kahden miehen ylivoimaame ratkaisuhetkillä, Juri harmittelee.

– Parasta Slovakiaa ovat tässä turnauksessa olleet fanit! Miky murahtaa sarkastisesti.

Voisiko kyseessä olla mitalikrapula?

– Ei se sitä ole, koska meillä ja muillakin kärkimailla kaukalossa on eri joukkue. Mutta katsotaan rauhassa, ei tämä vielä ohi ole, Juri miettii.

Hänen suosikkipelaajansa on Vancouver Canuksin Martin Fehervary, kun taas Miky pitää erityisen paljon TPS:n supernuoren Juraj Slafkovskyn otteista.

Kumpikin uskoo, että Suomi voittaa kotikaukalossaan maailmanmestaruuden ja muistaa Leijonien vieneen tittelin kahdesti Slovakian maaperällä: 2011 ja 2019.

– Venäjä olisi ollut kova joukkue täälläkin, ja sen poissaolo on säälikin. Sen ja Valko-Venäjän sulkeminen turnauksesta oli kuitenkin tässä tilanteessa aivan oikein. Ukrainassa tapahtuu sellaisia asioita, ettei niille voisi millään antaa vihreää korttia, Juri muistuttaa.

Kirjoittaja: Antti-Pekka Lehtonen