Venäjän sotatoimet Ukrainaa kohtaan alkoivat helmikuussa. Sota on tullut myös lasten tietoisuuteen. Lapset vaihtavat esimerkiksi aikuisten keskusteluista poimimiaan tiedonjyviä kouluissa ja päiväkodeissa.
Näin kävi muun muassa Lempäälän Sääksjärvellä sijaitsevassa päiväkoti Pihlajamäessä.
– Olimme helmikuussa päiväkodin arkitouhuissa, kun yksi lapsista sanoi yllättäen, että Ukrainassa on syttynyt sota. Keskusteluun osallistui muitakin lapsia. Emme ryhtyneet keskustelemaan sodan kauheuksista, vaan siitä, että Suomessa on turvallista ja että täällä on hyvä olla, varhaiskasvatuksen opettaja Kati Miettinen kertoo.
Keskustelu päiväkodissa jatkui myöhemmin, kun ensimmäisten ukrainalaispakolaisten tulosta Suomeen alettiin uutisoida.
– Silloin eräs 5-vuotias poika sanoi kesken ruokailun, että hän voisi antaa lelujaan niille lapsille, jotka tulevat Suomeen.
– Tilanne oli niin liikuttava, että minua alkoi itkettää. Sanoin, että se on ihana ajatus ja lupasin selvittää, mihin leluja voisi lahjoituksena viedä, Miettinen kertoo.
Selvisi, että muun muassa Razom for Ukraine -yhteisö Tampereen Finlaysonilla kerää vaatteita ja muita tarvikkeita ukrainalaisille.
Päiväkodissa päätettiin järjestää lelukeräys. Jokainen lapsi sai tuoda yhden ehjän, 1–5-vuotiaalle pikkulapselle sopivan lelun lahjoitettavaksi. Jotkut vanhemmat olivat Kati Miettisen mukaan ostaneet uusiakin leluja.
– Ajatus lelukeräyksestä lähti Ketunleipien ryhmästä, mutta siitä tuli koko Pihlajamäen päiväkodin yhteinen juttu, hän toteaa.
– Vanhemmat olivat iloisia, että päiväkodissa tartuttiin lasten ajatukseen, Miettinen mainitsee.
Kati Miettinen toimitti lelut Finlaysonille keskiviikkona 18. toukokuuta. Leluja kertyi auton peräkontillisen verran.
– Pojan äiti oli ylpeä poikansa aikaansaannoksesta. Toivon, että hänelle jää merkityksellinen tunne siitä, että sanoilla on merkitystä, Miettinen sanoo.