Leijonien viisikko- ja maalivahtipeliä kehuva Esa Keskinen: ”Suomi pelaa viikonloppuna”

Jääkiekon MM-kisojen alkusarja on taputeltu. Leijonien saldo oli alkusarjassa kuusi voittoa ja yksi tappio rangaistuslaukauksilla. Pirmedioiden MM-asiantuntija Esa Keskinen vakuuttui Suomen otteista.

– Leijonat oli vakuuttava läpi alkusarjan. Ei ollut notkahduksia, joita joskus saattaa tulla. Alkusarja hoidettiin niin tyylikkäästi kun vain voi hoitaa.

Alkusarjan viimeisessä ottelussa Leijonat kaatoi Tšekki puhtaasti 3–0.

Joel Armian yksilösuoritus ihastutti Suomen avausmaalissa. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

– Tarkkaa peliä. Alussa ei ollut maalipaikkoja, mutta sitten 10 minuutin pelin jälkeen Suomelle tuli kaksi kertaa kahdella yhtä vastaan hyökkäys. Niistä ei vielä tullut maalia, mutta sitten tuli (Joel) Armian ihan loistava yksilösuoritus, harhautus ja veto. Loistavaa katsella tuollaista. Sen jälkeen ylivoima pyöri koko ajan hyvin ja sieltä tuli toinen maali. Myös kolmas maali oli ihan huikea. Ihmettelin, miten (Mikael) Seppälä näki vielä (Toni) Rajalan, Esa Keskinen analysoi.

Tšekki näytti toisen erän alun painostushetkellään, miten kova joukkue se on, kun ryhmän keskittyminen on kohdallaan. Mutta kokonaisuudesta näki, ettei Tšekki jättänyt kaukaloon kaikkea. Voitolla Tšekki olisi saanut puolivälierässä vastaansa Kanadan, mutta nyt tappiolla vastaan asettuu etukäteen helpompi Saksa.

– Lopputulos ei varmasti Tšekkiä harmittanut. Olikohan siellä puhuttu, että pidetään naama peruslukemilla pelin jälkeen. Toisen erän alussa Tšekki halusi varmasti näyttää, että osaavat pelata. Sitten taas selkä suoristui. Tšekki on ehkä maailman paras kääntämään nopeita hyökkäyksiä, mutta nyt nekin loistivat kaikki poissaolollaan. Nyt Tšekki pelasi koko ajan viivelähtöjä, mitä oli aika raskasta katsoa, Keskinen sanoo.

Keskinen myöntää, että pelaajan on vaikea syttyä, kun psykologinen asetelma on sellainen, missä tappio on jopa parempi kuin voitto.

Sakari Manninen napautti Suomen toisen maalin ylivoimalla. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

– Ei silloin pelaajalla ole missään nimessä sataprosenttista puristusta vaan vedetään vähän puolivaloilla. Vain toisen erän alku oli Tšekiltä hyvä, muuten ottelu oli siltä sellaista perusnättiä pelaamista. Suomella ei ollut viimeisessäkään erässä mitään hätää.

Suomen pelaajista esiin nousi jälleen muun muassa maalivahti Jussi Olkinuora, joka pelasi peräti kolmannen perättäisen nollapelin,

– Ei tarvitse yhtään jännittää, kun tulee veto. Nyt torjuntaprosentti on yli 99. Sellaista lukemaa ei varmasti ole ikinä ollut kenelläkään. Joskus on ehkä 100 prosenttia ollut yhden pelin jälkeen, mutta kun on monta peliä takana niin puhutaan aivan huippuluokan molarista. Ja tietysti Suomen puolustuspaketti on kunnossa ja jokainen pelaaja sitoutuu siihen. Suomi on mennyt koko ajan oikeaan suuntaan ja peli paranee turnauksen edetessä, Keskinen sanoo.

Slovakialla ei juurikaan mahdollisuuksia

Torstaina alkavat sitten niin sanotut tosipelit. Puolivälierissä nähdään mielenkiintoisia taistelupareja. Kovaa rytinää on luvassa ainakin Ruotsin ja Kanadan kohtaamisessa.

– Siitä on tiedossa tosi hurja vääntö. Jotenkin ajattelen, että Ruotsi voisi mennä tästä jatkoon, mutta kova pari tämä on, Keskinen toteaa.

Jussi Olkinuora oli Suomen maalilla jälleen häkellyttävän varma. (Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)

Saksan ja Tšekin välisessä mittelössä Tšekki lienee ennakkosuosikki, mutta Saksallakin on varmasti mahdollisuutensa.

– Saksa on myös tiivis ja kova ryhmä. Katsotaan, miten Tšekki nyt innostuu, kun tappiolla ollaan ulkona. Luvassa on tasainen peli, eikä ole mahdotonta, että Saksa voittaisi, Keskinen ennakoi.

Keskisen mukaan Sveitsin ja Yhdysvaltain välisessä väännössä Sveitsi saattaa olla jopa ennakkosuosikki.

– Näiden kisojen esityksillä Sveitsi on suosikki. Sveitsi on kova tekemään työtä ja sen liike on huippuluokkaa. Toivon, että Sveitsi menisi jatkoon.

Suomi puolestaan lähtee selvänä suosikkina Slovakiaa vastaan. On vaikea löytää keinoja, joilla Slovakia voisi Leijonia horjuttaa.

– Kun miettii Suomen maalivahtipeliä, joukkueen tiiveyttä ja sitoutumista, niin en usko, että Slovakialla on mitään mahdollisuuksia. Nyt on vielä Suomen pelaajia peluutettu tasaisesti, mutta jatkossa tullaan ehkä vähän tiivistämään puolustusta ja annetaan enemmän peliaikaa niille, jotka ovat NHL:ssä tottuneet isoon vastuuseen. Mutta aluksi varmasti lähdetään normaalisti liikkeelle ja katsellaan miten peli kehittyy. Kyllä Suomi nähdään viikonloppuna, Keskinen linjaa.