Himminnaapurin ja Toimelatalon kuntosalitoiminnan idea romuttunut

Valtuusto on saanut vastauksen (25.5.22) Keskustan valtuustoryhmän tekemään valtuustoaloitteeseen hoitovajeen kartoittamisesta Lempäälässä ja siihen liittyen lisäresurssien tarpeen tarvearviosta. Vastauksen yhteydessä esiin nousi huolestuttava asia: ”Kuntoutuspalvelut on tarjonnut ei lakisääteisenä toimintana ikäihmisten kuntosalipalvelua. Hyvinvointialueelle siirryttäessä tämä palvelumuoto tulee uudelleen arvioitavaksi alueellisen yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi. On väistämätöntä, että nykymuotoisena toiminta integroituu muihin palveluihin”.

Näin muuttuu maailma Eskoseni.

Himminkoto rakennettiin 1988 uudeksi kunnan vanhainkodiksi. Organisaatiomuutoksen jälkeen yhdistettiin kotipalvelu ja laitoshoito, ja Himminkodosta tuli vanhustyönkeskus, jonka strateginen tavoite oli tukea kotihoitoa. Tajuttiin, että kotihoito ei selviä vain viemällä kotiin työntekijäapua, vaan kotihoito onnistuakseen tarvitsee laajan tukipalveluverkoston tuekseen, ja näin Himmin voimavaroja alettiin suunnata kotihoitoon päin. Syntyi jaksohoitopaikat 16 geriatrisen yksikön ja 10 muistiyksikön paikkaa, päivätoimintapäivä, kuntosalit Himminnaapuriin sekä Sääksjärvelle Toimelataloon. Palvelumuodot loivat monipuolisen palveluvalikoiman asiakkaan tarpeiden mukaiseen käyttöön, omaistyön ja kotona asumisen tukemiseen.

Kyseiset kuntosalit luotiin vuonna 2000 kotihoidon asiakkaiden omatoimisuuden turvaamisen tueksi. Markkinointinimenä oli Muskelkraft-toiminta, jolla se haluttiin erottaa fysioterapiassa annettavasta kuntoutustoiminnasta. Nämä kaksi kuntosalia toimivat siis vanhuspalveluiden tukipalvelumuotoina ja olivat Suomessa ennakkotapauksia.

Kuntosalitoiminnassa mukana olivat kotihoidon palvelusuunnitelma-asiakkaat. Toiminta ei ollut siis suunnattu ikäihmisille. Heidän ryhmänsä toimivat iltaisin vertaisohjaajien vedolla. Kuntosaliasiakkaille oli järjestetty kuljetus eli se merkitsi sitä, että huonosti liikkuvat pääsivät kuntosalitoimintaan palvelusuunnitelmansa mukaisesti. Vahvistettiin lihasvoimaa ja turvattiin kotona asumista ja siellä omatoimisuuden jatkumista.

Nyt Himmin ja Toimelan kuntosalit on erotettu vanhuspalveluiden kokonaisuudesta ja kuuluvat kuntoutuspalveluiden kokonaisuuteen ja terveyspuolen työnjohdon alle. Samalla koko alkuperäinen idea on romuttunut. Se käy ilmi valtuustoaloitevastauksesta.

Hyvinvointialueen seuraukset alkavat näin näkyä konkreettisina ratkaisuina kuntatasolla. Tavoitellaan alueellista yhdenmukaisuutta, johon tämän kaltainen kuntosalitoiminta ei sovi.

Kotihoidon tilanteita kauhistellaan juuri parasta aikaa. Paradoksaalista on, että samanaikaisesti kaikkia niitä kotihoidon tukimuotoja, joiden kautta vanhustyön keskuksen toimintaa luotaessa tuettiin kotihoitoa, on purettu.

Vanhuspalveluita kehitetään ymmärtämättä kehityshistoriaa. Historian ymmärtämättömyys aiheuttaa palveluiden huonontumisen ja mahdollistaa lauseen: On väistämätöntä, että nykymuotoisena toiminta integroituu muihin toimintoihin.

Kysyn kuka loi ”nykymuotoisen” kuntosalitoiminnan, jonka toimintaidea näyttää olevan aivan muu kuin mikä se alkujaan on ollut.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja, emerita

kunnanvaltuutettu (keskusta)