Itse tehdyn jäätelön voi maustaa lempikekseillä, mustikkasurvoksella tai vaikka oluella

Itse tehty jäätelö on ihana kesäherkku. Kuvan jäätelöpohjaan ja jäätelön pinnalle on lisätty rouhittuja suklaahippukeksejä. Kuva: Katariina Rannaste

Jäätelöä voi tehdä itse mökkioloissa ja sitä on helppo tuunata oman maun mukaan. Kesäisen herkun valmistamiseen tarvitaan vain muutama raaka-aine, vatkain, pakastin ja hieman aikaa.

Kylmälaukku unohtui kauppareissulta ja jäätelöä tekisi mieli syödä mökillä. Vauhdilla sulavan herkun saamisesta perille asti ei tarvitse huolehtia, kun jäätelön tekee itse.

Kotitekoinen jäätelö onnistuu mökkioloissa ja sen voi maustaa omilla lempikekseillä, itsekerätyillä marjoilla tai jopa oluella.

Itse tehty jäätelö syntyy kuohukermasta, kondensoidusta maidosta, glukoosisiirapista ja kananmunista. Kondensoitu maito löytyy ruokakaupasta tavallisimmin säilykehyllyltä, glukoosisiirappi sokereiden luota.

Vaahdotetut kananmunat ja kerma tuovat jäätelöön ilmavuutta, kondensoitu maito ja glukoosisiirappi pehmentävät sen rakennetta. Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana, mutta jos niiden käyttäminen jäätelöpohjassa arveluttaa, voi ne jättää reseptistä pois. Jäätelön koostumus on tällöin jämäkämpi.

 

Hyvä rakenne syntyy ilman jäätelökonettakin. Kuva: Katariina Rannaste

Ainekset

Jäätelöpohja:

4 dl kuohukermaa

1 prk kondensoitua maitoa

2 kananmunaa

0,5 dl glukoosisiirappia

Keksijäätelö

150 g vapaavalintaisia keksejä (esim. suklaahippukeksejä) rouhittuna

Mustikka-kardemummajäätelö

1 dl mustikkasosetta

1/2 tl kardemummaa

Olutjäätelö

1 dl porter-olutta

1 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

Sekoita olutjäätelömassaa kerran pakastamisen aikana

 

Vatkaa kananmunat ja glukoosisiirappi hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Lisää kerman joukkoon kondensoitu maito. Sekoita sen verran, että kondensoitu maito sekoittuu kerman joukkoon tasaisesti.

Lisää kermaseokseen makua tuovat ainekset, esimerkiksi rouhittu keksimuru. Joukkoon sopii myös kinuski- tai suklaakastike.

Yhdistä vaahdot keskenään varovaisesti käännellen, että seos pysyy kuohkeana.

Kaada jäätelömassa laakeaan, pakastuksen kestävään astiaan. Halutessasi voit ripotella esim. keksimurua tai mustikkasosetta myös pinnalle. Peitä kannella tai tuorekelmulla.

Anna jäätyä vähintään kuusi tuntia, mieluiten yön yli.

 

Jäätelön voi maustaa vaikka oluella. Porter toimii mainiosti, tummista oluista esimerkiksi Guinness ei aivan yhtä hyvin. Kuva: Katariina Rannaste