Lähikalaan Pyhäjärvelle ja pienvesille

Erikoiskohteisiin, kuten Lempäälän Kuokkalankoskille on aina hankittava valtion kalastonmaksun lisäksi myös kalastuslupa eli pelkkä kalastonhoitomaksu ei niissä riitä.. Kuva: Erkki Koivisto

 

Lämpenevät vedet aktivoivat kaloja syöntipuuhiin. Pirkkalan kalatalousalueen toiminnanjohtaja Ismo Kolarin mukaan monessa suhteessa antoisin kalastussesonki alkaa olla juuri nyt käsillä.

− Erityisesti kudun myötä menetettyjä energiavarastoja tankkaavat kuha, ahven ja hauki ovat nyt Pyhäjärvellä ja muilla lähivesillä ahnaalla otillaan ja tavoitettavissa mm. heittokalastusvälinein ja vetouistellen. Myös järvitaimen, kirjolohi ja siika kuuluvat alueen saalisvalikoimaan, sano Kolari todeten, että monet Tampereen ja lähikuntien pienvedet ovat mainioita helposti saavutettavia kalapaikkoja.

 

Ennen kalastuksen aloittamista lupa-asiat on laitettava kuntoon.

Onginta ja pilkintä ovat kaiken ikäisille maksuttomia jokamiehenoikeuksia. Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet voivat lisäksi heitto- ja vetouistella maksutta yhdellä vavalla.

Muut kalastajat lunastavat valtion kalastonhoitomaksun, joka pitää sisällään yhden vavan käyttöoikeuden.

Useammalla vavalla kalastukseen on hankittava lisäksi paikallinen kalastuslupa, esimerkiksi Pyhäjärven viehelupa eli Kalapassi-lupa. Siinä ovat vaihtoehtoina edullisempi kolmen vavan lupa ja vaparajoitukseton lupa. Lupa-alue kattaa noin 2/3 Pyhäjärvestä.

Erikoiskohteisiin, kuten Tammerkoskelle, Lempäälän Kuokkalankoskille ja Nekalan Pahalammelle on aina hankittava myös kalastuslupa eli pelkkä kalastonhoitomaksu ei niissä riitä.

 

Kalastusta valvotaan kesän mittaan, joten luvat on syytä hankkia ajoissa. Kalastajien on esitettävä kalastuksenvalvojalle kuitit maksetuista kalastusmaksuista ja tarvittavat henkilötiedot, jos valvoja niitä kysyy.

Pyydykset, kuten verkot ja katiskat on merkittävä selvästi. Vesiliikennealueilla niissä on oltava kalastussäädösten mukaiset 1,2 metriä korkeat lippusalot. Pyynnin harjoittajan nimi ja yhteystiedot sekä kalastusoikeuden osoittava merkki on laitettava esille.

Vuoden 2021 Pyhäjärven valvonnoissa kaikki asiat olivat kalastajilla ja pyydyksissä kunnossa noin 80 %:sti. Lupa-asioissa eniten puutteita oli vetouistelijoilla. Verkkojen osalta eniten huomautettavaa oli pyydysten merkinnässä ja yhteystietojen ilmoittamisessa.

− Rauhoitusaika Lempäälän Hahkalanvuolteen ja Nokian Luodon saaren rauhoituspiireissä eli kalastuskieltoalueilla on päättynyt, joten myös näille tärppipaikoille voi mennä halutessaan onneaan koettamaan. Rauhoituspiirit turvaavat Pyhäjärven luontaisen kuhakannan uusiutumista, Kolari muistuttaa.