Perusopetuslain vastainen digikasvio?

Lempäälän Hakkarin koulussa vaadittava digikasvion kerääminen kesällä voi olla perusopetuslain ja –asetuksen vastaista. Kesätehtävän uhkaukset arvosanavaikutuksista myös aiheuttavat stressiä ja lisäävät opinnoissa menestymisen paineita nuorilla koululaisilla.

Kunnan opetussuunnitelmaan kesätehtävä kai on jotenkin liitettävissä, joskin suunnitelma ei mainitse oppilaiden täysin yksin tekemiä metsäretkiä rantakosteikkoihin, eikä tältä osin myöskään kanna vastuutaan opetuksen turvallisuudesta. Kasvien joukossa on useampia myrkyllisiä lajeja, joiden vaaroista koulussa on toivottavasti etukäteen kerrottu.

Kasvien tunnistaminen ja niiden oppiminen on arvokasta tietoa. Mutta perusopetuslain mukaan kotitehtäviin käytettävän ajan pitää jättää riittävästi aikaa lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin.

Ilmeisesti kesäloma ei opettajien mielestä ole sitten tuota lepoa oppilaille vaan ainoastaan heille itselleen. Opetus tulee kuitenkin järjestää lukuvuoden aikana. Lukuvuoden päättyessä – siis keväällä – annetaan arviointi, eikä lainsäädäntö mainitsee kesän loma-ajalle ”lukuvuoden koulutyön päätyttyä” muuta opetustoimintaa, kuin mahdollisuuden osoittaa osaamisensa hylätyissä oppiaineissa.

Kesätehtävän antaneet opettajat voivat kai vedota siihen, että tehtävä tulee palauttaa vasta kolme viikkoa koulun alkamisesta. Tehtävä kuitenkin annetaan juuri ennen lomaa ja ohjeistetaan ottamaan kuvat kukinta-aikaan, eli tekemään työn kesälomalla lukuvuoden lepoaikaan. Tosiasiassa on siis kyse loma-ajalle määrätystä koulutehtävästä.

Digikasvion ohjeissa mainitaan, että sen palauttamatta jättäminen tarkoittaa automaattisesti yhden numeron arvosanan alentamista, eikä kiitettävää (9 tai 10) voi saada lainkaan. Tuo yksi tai kaksi numeroa voi tarkoittaa yhdeksännen luokan todistuksen keskiarvossa sitä, että oppilaalla ei ole pääsyä haluamaansa lukioon tai muuhun koulutukseen.

Onko kunnan opetussuunnitelman tavoite, että jo seitsemäsluokkalainen joutuu murehtimaan ja pelkäämään jatko-opintomahdollisuuksiaan? Tai mitä OAJ mahtaisi sanoa, jos opettajille annettaisi opetuksettomalle ajalle tehtäviä, jotka pitää palauttaa heti loman jälkeen?

Nimimerkki: Vanhempi Lempäälästä