Kuntien hyvät käytännöt hyödyksi Hyvinvointialueelle

Aluevaltuutettu Tuula Petäkoski-Hult toi esiin kolumnissaan tärkeän näkökohdan, että kussakin kunnassa hyviksi koetut käytännöt pitäisi voida siirtää Hyvinvointialueen voimavaroiksi. Toivon todella, että sinä Tuula niin kuin muutkin Lempäälän edustajat voisitte viedä Lempäälän hyvää koko alueen hyväksi.

Tällä tarkoitan esimerkiksi kuntosalitoimintaa kotihoidon tukena, mikä palvelumuoto Lempäälässä on aloitettuvaltakunnallisen Seniori 2000 projektin yhteydessä v. 2000 ja missä projektissa Tuula olit yhtenä vetäjänä.

Tämän toiminnan kautta Lempäälässä on voitu tukea kotihoidossa olevien asiakkaiden itsenäisen liikkumisen tavoitetta. Todettakoon lisäksi, että Lempäälän esimerkin kautta ikäihmisten kuntosalitoiminta lyönyt toimintana itsensä läpi koko maassa.

Konkreettisia esimerkkejä nousee arjesta: On saatu geriatrisessa tuolissa päivänsä viettäneitä asiakkaita kuntoutusjaksojen kautta kotihoitoon, on helpotettu omaishoitajien työtaakkaa, on ennaltaehkäisty liikkumattomuusuhanalaisia ihmisiä vertaisohjaajatoiminnan kautta. Mitä merkitseekään toimivat jalat ihmisen elämässä!

On ymmärrettävä lääkärin lähetteellä fysioterapiaan hakeutuminen: kyseessä hoitotilanne. Muskelkraft toiminnassa eli lihasvoimanvahvistamiseen tähtäävässä kuntosalitoiminnassa on aina ennaltaehkäisevän työn ulottuvuus. Tätä eroa ei tahdota ymmärtää.

Juuri tämä kuntosalitoiminta on nyt Lempäälässä uhattuna. Vastauksissa perustellaan Hyvinvointialueen integraatiotavoitteella eli tasapäistämisen tavoitteella. Mutta eikö tämä tavoite ole juuri päinvastainen mitä Tuula kirjoittaa! Eikö tavoitteena juuri pitäisi olla etsiä hyvät käytännöt ja siirtää ne koko alueen tueksi.

Vuosien saatossa ne tuhannet asiakkaat, jotka ovat Himminnaapurin ja Toimelatalon kuntosalitoiminnassa mukana olleet, voisivat kertoa ihmeellisiä ”pelastustarinoita” siitä kuinka elämä on voittanut ja pelastus vuodepotilaan roolista ollut mahdollinen.

Suurta hämmennystä itselleni on herättänyt se kapea- alainen ymmärrys, joka tätä asiakokonaisuutta on liikutellut. Älkää viranomaiset sekoittako fysioterapiaa ja muskelkraft toimintaa, kyseessä kaksi aivan eri asiaa.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri
Muskelkrafttoiminnan esitaistelija